IAKO JE PLANIRAN NATJEČAJ ZA UREĐENJE
Ni ove godine nema novca za Novu rivu
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 16.2.2012 u 14:01.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


Iako u Programu mjera i aktivnosti za pripremu ovogodišnje turističke sezone - koji je donio gradonačelnik Zvonimir Vrančić - pod točkom 43 stoji da će do kraja 2012. biti proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje Obale kralja Petra Krešimira IV.

Od toga kapitalnog projekta za budućnost zadarskog poluotoka, barem u ovoj godini, neće biti ništa. Naime, kako nam je objasnio Matko Segarić, pročelnik gradskog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, u proračunu za ovu godinu nisu predviđena sredstva za arhitektonski natječaj za uređenje Nove rive.

- Gotovo sve podloge potrebne za natječaj su izrađene, ali u proračunu nema dovoljno novca. Za jedan takav natječaj potrebno je više od milijun kuna, a za to u ovoj godini nismo izdvojili sredstva, kaže Segarić.

Tako je priča o zadarskom uređenju Nove rive još jednom prolongirana za neka bolja vremena, a s njom i ambicija gradonačelnika Vrančića o oživljavanju poluotoka za njegova mandata. Podsjetimo, priča o arhitektonskom natječaju za Novu rivu rasplamsala se nakon produženja vrha poluotoka prema projektu Nikole Bašića.

Kako bi se makar donekle pokušale ublažiti javne kritike zbog Bašićeva projekta dobivenog izravnom pogodbom i činjenice da je privatna tvrtka bivšeg člana gradskog poglavarstva od tog posla imala izravnu korist, iz gradske su uprave bili najavili kako će za ostatak rive raspisati međunarodni arhitektonski natječaj. Osam godina od tog obećanja nikakav natječaj nije naravno raspisan, a najmanje međunarodni.

Naprotiv, posljednji pokušaj da se obnovi ideja međunarodnog natječaja zabilježen je upravo za mandata gradonačelnika Vrančića. Ali se i od toga ubrzo odustalo nakon što je grad očito shvatio da za provedbu međunarodnoga arhitektonskog natječaja nema dovoljno financijskih i stručnih kapaciteta.

Ideja “oživljavanja” rive, odnosno poluotoka, zbog toga nije splasnula, dapače, pretvorila se u ekskluzivno i nerijetko proizvoljno pravo zadarskih konzervatora i gradonačelnika. Oni su u cilju “oživljavanja” počeli bez ikakvih kriterija dijeliti dozvole pojedinim ugostiteljima za štekate i kafiće po eminentnim javnim prostorima, zelenim površinama i gradskim parkovima. Dakako, bez prethodnoga arhitektonskog natječaja.
Miletić traži proširenje hotela ‘Zagreb’

Jedini projekt izgradnje na Novoj rivi koji je dobio zeleno svjetlo gradske uprave i konzervatora - bez prethodnoga cjelovitoga urbanističkog rješenja - bio je projekt rekonstrukcije bivšeg hotela “Zagreb” u butik-hotel s 60-ak soba prema idejnom rješenju Ive Letilović i Igora Pedišića. Međutim, vlasnik hotela Milan Miletić nedavno je odustao od njihova prijedloga navodno zbog slabog interesa investitora, pa Miletić sada predlaže gradskoj upravi da mu proda zemljište sa zapadne strane hotela na kojem bi gradio aneks.

Na istom mjestu na kojem su Pedišić i Letilović bili predvidjeli atraktivan aneks u visini prizemlja i prvog kata, Miletić bi podigao aneks u visini i volumenu postojeće zgrade. Tako bi dobio hotel sa 150 soba što bi navodno privuklo interes poznatoga međunarodnog lanca hotela. Konačna je odluka ipak na konzervatorima koji načelno nisu skloni mijenjanju vanjskog izgleda i gabarita zaštićene zgrade bivšeg hotela “Bristol”. ”.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.