Zagreb je favorit, ali bila je i Cibona
Piše: Roman Morović, Zadarski List | Objavljeno 14.2.2012 u 14:07.
ZDNews.hr

Arhiva


Za razliku od velike većine prijašnjih godina, kada je jedan od ciljeva KK Zadar uvijek bio osvajanje Kupa Krešimira Ćosića, ove sezone je malo tko mislio da bi se Zadrani uopće mogli naći na završnom turniru. Posebno kada su za protivnika u četvrtfinalu dobili Cibonu, iz čijeg su rostera iskakali reprezentativci, bivši i potencijalni, te ne jeftini stranci. No, zahvaljujući čudesnoj večeri Gorana Vrbanca i njegovih 44 poena, te velikoj požrtvovnosti i borbenosti cijele momčadi, Zadar je došao u priliku da priredi veliko iznenađenje i pobijedi vječnog rivala. I kada se činilo da će se sreća po tko zna koji put osmjehnuti "vukovima", dok je lopta u posljednjim sekundama letjela iznad njihova obruča, uhvatio ju je Ante Delaš. Ostalo je tek toliko vremena da je uputi prema košu i da svima u dvorani Krešimira Ćosića na trenutak zastane dah, a kada je sa zvukom sirene prošla kroz mrežicu, usljedilo je veliko slavlje. Danas, mjesec i pol dana kasnije, Zadani se spremaju za novu, na papiru nemoguću misiju. U sutrašnjem (19,30) polufinalu u Trnskom gostuju kod aktualnog prvaka Hrvatske i pobjednika Kupa, Zagreba. Mogu li nakon "vukova" svladati i "mrave"?
Sve je moguće

- Vjerujemo da možemo. Oni su bez dvojbe favoriti, ali bila je i Cibona pa smo ju uspjeli pobijediti. Dat ćemo sve od sebe i pokušati napraviti još jedno iznenađenje. Da ne vjerujemo, ne bismo ni išli gore. Sve je moguće, pogotovo u kupu, gdje se tradicionalno događaju iznenađenja. Ako odigramo obranu kako znamo i pružimo našu najbolju partiju, mislim da imamo šanse - kaže Delaš.

Prošle godine pred završnicu Kupa Zadar, zbog financijskih problema, dugo nije znao u kakvom će sastavu uopće nastupiti. Na kraju se favoriziranoj Cedeviti suprotstavila petorka Ivan Batur, Šime Olivari, Marko Car, Pavle Marčinković i Miro Bilan, dok su se na klupi spletom okolnosti našli juniori, koji nisu ni ulazili u igru. Ono što se tada dogodilo na parketu Draženovog doma, ostat će upamćeno kao jedno od najvećih iznenađenja u košarci uopće. Nažalost, jedina dva igrača koji su ostali u momčadi Zadra, sada su ozljeđeni, te neće nastupiti protiv Zagreba, no njihovi suigrači potrudit će se da pobijede i za njih.

- To je bilo veće iznenađenje nego što bi bilo da mi sutra dobijemo Zagreba. Tada stvarno nitko nije očekivao da Zadar može pobijediti s tako mladom petorkom i juniorima na klupi. I po tome se vidi da je u kupu sve moguće, bez obzira na to koja je momčad objektivno jača.
(Pre)duga stanka

Za razliku od prošle godine, situacija u klubu uoči završnog turnira Kupa, ove je godine ipak dosta mirnija. Dok su se lani događale brojne promjene, uzrokovane financijskim problemima i lošim rezultatima, sada je fokus na samoj momčadi. Na igračima Aleša Pipana i onome što mogu pružiti protiv Zagreba. Koliko će im pomoći ili odmoći to što nisu igrali utakmicu preko dva tjedna, jer su u pretprošlom kolu bili slobodni, a prošlo je odgođeno, tek treba vidjeti, no dojam je da ne bi bilo loše da su u međuvremenu odigrali barem jednu utakmicu.

- Sigurno da je zanimljivije kad igramo utakmice, ali pošto je već bila takva situacija, iskoristili smo ova dva tjedna da se još malo fizički dignemo i poradimo na nekim stvarima. Jedan dan smo već počeli s pripremom za Zabok, a onda su nam javili da je utakmica odgođena, tako da nas je to malo poremetilo, no nije to nikakva isprika. Dobro smo trenirali i spremni smo za Kup. Svi smo napaljeni, maksimalno motivirani i jedva čekamo utakmicu - ističe Delaš.
Najvažnija je obrana

Zagreb je do sada imao prilično razočaravajuću sezonu. U Euroligi je ispao u prvom krugu, a šest kola prije kraja regionalne lige ima dvije pobjede manje i utakmicu više od Budućnosti, koja drži četvrto mjesto, posljednje koje vodi na završni turnir. U posljednje tri utakmice poražen je kod kuće od Olimpije, dok je mnogo teže od očekivanog pobijedio Helios u Domžalama (1 razlike) i Zlatorog kod kuće (+7). Te je utakmice odigrao bez kapetana Krunoslava Simona, te Vedrana Morovića, dok je Damir Mulaomerović propustio posljednju u Laškom.

- Znam da su imali neke probleme s ozljedama, ali pripremamo se kao da će svi igrati. Ne znamo tko će istrčati na parket, ali nama je svejedno. Istina je da su u nekoj maloj krizi igre, ali ipak pobjeđuju. To je iskusna momčad, koja zna kazniti greške protivnika. Imaju možda i najjaču centarsku liniju u Hrvatskoj, Kasuna, Maya, Markotu. Simon im je najbolji igrač. Ove sezone je u Euroligi pokazao da može igrati na vrhunskom nivou. Tu su iskusni Mulaomerović, Morović, Babić, Rančić, koji je odličan šuter... Imaju stvarno jaku momčad. Nema nam druge nego se spremiti najbolje što možemo i dati sve od sebe pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Sigurno će biti teško, ali vjerujem da ih imamo čime iznenaditi. Najvažnije je da odigramo pravu, čvrstu, agresivnu obranu i onda imamo šanse - zaključuje bek Zadra.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.