Mine posijane uz školsku zgradu na Babindubu
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 8.2.2012 u 13:38.
ZDNews.hr

Arhiva


U planu razminiranja područja Zadarske županije u 2012. godini, predloženog Vladi RH, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) predložio je čišćenje mina i na području samoga grada Zadra.

- Radi se o prostoru oko bivše vojarne na Babindubu, površine oko 1230 četvornih metara, no opasnih jer je taj prostor dan na korištenje učenicima Srednje škole Stanka Ožanića. Objekt i prostor oko njega za praksu će koristiti učenici ove poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole, a uza samu okućnicu te zgrade pronašli smo mine - rekao je dr. Josip Čerina, predstojnik zadarske podružnice HCR-a.

Iako je zadarski HCR dobio informacije da na prostoru oko vojarne na Babindubu nije minski sumnjivo područje, ipak su kontaktirali s braniteljskim udrugama čiji su članovi na tom prostoru bili u direktnim ratnim djelovanjima, te su samo zahvaljujući tome utvrdili da mina oko buduće škole ipak ima!

- Došli smo do jednog branitelja koji je upravo iza te zgrade pronašao nekoliko mina. One su uklonjene, ali mi sada želimo tih 1230 četvornih metara još jednom detaljno pregledati prije dolaska učenika - istaknuo je Čerina.

Uz tu lokaciju, Vladi RH je za ovu godinu u Zadarskoj županiji predloženo razminiranje tri milijuna četvornih metara na prostoru Nina, Obrovca, Posedarja, Starigrada i Sukošana.

Cijena razminiranja svakog metra četvornog je 6,86 kuna plus PDV, rekao je Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja HCR-a.

Crnković je istaknuo da i ove godine iz državnog proračuna očekuju oko 250 milijuna kuna, no razminiranje bi teško išlo bez izdašnih donacija.

- Glavni donatori su nam Nijemci, s milijun eura godišnje. Japanci su nam u vrijeme njihove katastrofe poslali 305 tisuća eura. Od HEP-a dobijemo dva milijuna kuna, a Hrvatske šume lani su dale 70 milijuna kuna - naveo je Crnković.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.