HT nema pravo na OIB, ali ga uporno zahtijeva
Piše: Novi list | Objavljeno 6.2.2012 u 15:42.
Ako se jednominutna poruka sekretarice koja traži OIB odsluša najmanje 15 sekundi, ona se više neće ponavljati, tvrde u HT-u, ali korisnici imaju drugačija iskustva
ZDNews.hr

Foto: Arhiva


ZAGREB »Ne samo da HT bez ikakve zakonske podloge zahtijeva da im damo OIB, nego već dulje vrijeme maltretira korisnike učestalim pozivima sa svog govornog automata, s istim zahtjevom«, požalio nam se čitatelj iz Rijeke, kojeg već duže vrijeme naziva automatska sekretarica HT-a sa molbom da im dostavi svoj OIB. Kako to ne želi učiniti, jer nije niti zakonski obavezan, nazvao je, kaže, HT-ovu službu za korisnike kako bi spriječio daljnje pozive, no pozivi govornog automata na njegov kućni telefon i dalje svakodnevno stižu.

Pozivi ne prestaju

– Djelatnici službe za korisnike objasnio sam da ne želim dati OIB jer ne postoje ama baš nikakvi razlozi zbog kojih bih ga bio dužan dati telekom kompaniji. Također, upozorio sam da ne želim više primati pozive s govornog automata, te zamolio da moj broj maknu s popisa brojeva koje nazivaju. Odgovorila je kako HT mora prikupiti sve OIB-ove svojih korisnika do određenog datuma, ali na moje pitanje zašto to »mora«, i što će telekomu bilo čiji OIB, nije znala odgovoriti. Na kraju je rekla da će moj broj biti maknut s liste, no već idući dan govorni automat je opet nazvao. Više se ne javljam na te pozive, ali jednostavno ne želim dati OIB, a ne želim ni da me nazivaju u kojekakva doba dana. To je čisto zlostavljanje, valjda očekuju da ću im dati OIB samo da se riješim upornih poziva«, ogorčen je Riječanin.

Slična iskustva ima i naša čitateljica, također iz Rijeke, koja se isto, ne želeći dati OIB ni primati pozive, obratila HT-ovoj službi za korisnike, odakle su joj odgovorili kako se broj »ne može maknuti s popisa korisnika koje automat zove«. »Zanimljivo je da vas automat, nakon što date OIB, prestane nazivati. Kako je brojeve onih koji su dali OIB moguće maknuti s popisa, ali ne i brojeve nas koji OIB ne želimo dati?!«, pita se ova Riječanka.

Podaci zaštićeni

Kako je već i ranije pisao naš list, HT, po Zakonu o OIB-u, nije korisnik ovoga broja, i građani mu OIB nisu dužni dostaviti, koliko god taj broj bio, kako se pravdaju mnogi, javan. Pitati OIB smiju isključivo državna tijela, jedinice lokalne i regionalne samouprave te pravne osobe s javnim ovlastima, što HT nije, kao što nisu niti, primjerice, banke, mnoga druga, privatna poduzeća koja u nemalom broju slučajeva, OIB-ove »prepisuju«, odnosno, preko broja osobne iskaznice ga sami uzimaju iz sustava. Odjednom, i unatoč činjenici što postoje osobne iskaznice, nitko više, pa tako ni HT, kažu u tim tvrtkama, ne može bez OIB-a funkcionirati. Podaci su, kažu svi, zaštićeni, neće ih zlorabiti, i koristit će ih isključivo u identifikacijske svrhe. Činjenica je, međutim, da će OIB-om, kad zaživi njegova prava svrha, a to je uvid u imovinsko i dohodovno stanje pojedinca, uistinu smjeti raspolagati samo ovlašteni.

HT: Pozivanje se može obustaviti

Prema odgovoru iz HT-a, nije točno da se, na zahtjev korisnika, pozivanje automatske sekretarice ne može obustaviti. Ako se korisnik, navode, obrati službi za korisnike i zamoli da ga se »skine« s liste pozivanja, to će biti i učinjeno. Kako u slučaju naših čitatelja to baš i nije tako, očito je riječ o ljudskoj pogreški, kažu u HT-u. Ako se jednominutna poruka sekretarice koja traži OIB odsluša najmanje 15 sekundi, ona se više neće ponavljati, odnosno korisnika se više neće pozivati, a ako korisnik vezu prekine odmah na početku poruke, bit će ponovno pozvan, navode u HT-u, makar, kako pokazuje iskustvo građana, nazivaju ponovno i nakon cijele odslušane poruke, jer im OIB nije dostavljen.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.