TALIJANSKI SNIG DO KOLINA
Bilo ga je pola metra i ostao je 20 dana!
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 5.2.2012 u 14:24.
“Gospa Kandalora, ora, ora, snijeg do mora. Sveti Blaž kaže, da je laž... Ali nije laž, nije laž!”
ZDNews.hr

Snijeg u Zadru. Foto: Senada Pavlović


Tako su djeca pjevala u rano jutro po zadarskim kaletama, 3. veljače 1956., kada je Zadar zasula snježna mećava, ili kako su to tada zvali “talijanski snig“. Prije točno 56 godina, čitavu je Dalmaciju, baš kao i ovih dana, okovala velika snježna oluja koja je u Zadar donijela 40 centimetara snijega, kojega je bilo “do kolina“. Snijeg je potrajao više od 20 dana. Po gradu je bilo grudanja i valjanja u izobilju, a snijega je bilo, barem za sada, više tada nego u ovoj sadašnjoj snježnoj mećavi.

Poznati zadarski obrtnik šjor Vinko Pavlović sjetio se te oštre zime 1956. godine po slici koju je tada snimio na Forumu pokojni fotograf Josip Rubelj koji je imao fotoradnju “Dalmacija” kod Četiri kantuna.

- Imao sam tada 11 godina i sjećam se toga snijega. Bila je škola i nije bilo odgode nastave, ali kasnije i grudanja na Forumu gdje smo se slikali Marko Ledenko, kasnije završio za krojača, Nikola Perica, dipl. ing. strojarstva i ja kao budući urar. Bilo je još hladnije nego danas, pa smo se obukli u najdeblju odjeću koju smo imali. Bili smo više gladni nego siti, ali nije nas to omelo u snježnim radostima.

Snijega je napadalo toliko puno, da je prekrio i ulice i trgove, ali se nije čistio i posipao kao danas, nije bilo zimskih službi, nego su ljudi hodali kako su znali i umijeli. Kada je pao snijeg jučer, sjetio sam se te fotografije na kojoj je pisalo 1956. godina. A sjećam se da je pao na Svetog Blaža, 3. veljače, što znači da se ponovio na isti dan nakon 56 godina - kaže Pavlović.

Tko zna hoće li i ova zima za koju prognostičari najavljuju da će biti jedna od rekordnih, biti kao te 1956. godine, ali morat će se dobro “potruditi“ da je nadmaši. Niti snijeg koji je pao u drugim dalmatinskim gradovima poput Splita nije bio ravan tome prije 56 godina kada je led okovao čak i dalmatinske otoke.

Povijest se ponavlja, ali i priroda očigledno ima svoje cikluse. Tako nam se i “talijanski snig” vratio nazad poslije više od pola stoljeća.

Točno na - isti dan.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.