NJEMAČKI PRECIZNO
Industrijalka od nestalog ‘Bagata’ dobila milijune
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 4.2.2012 u 14:50.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Stečaj “Bagata” je završen prije točno četiri godine, a još se dijeli novac rezerviran za naknadne sudske sporove.
Prije četiri godine održana je zadnja skupština vjerovnika, donesena odluka o završnoj diobi imovine, a vjerovnicima je tijekom stečaja ukupno isplaćeno 81,3 milijuna kuna.

Stečajnom upravitelju Branku Moriću ostavljeno je u zadatak da se dalje brine za sudske sporove za koje je rezervirana isplata, a oni mogu trajati još godinama. Većina bivših radnika je već odavno dobila ono što je u stečajnoj masi za njih bilo namijenjeno, a ostalo je još samo nekoliko njihovih pojedinačnih potraživanja koja su u parnicama.

U cijelosti su podmireni najveći vjerovnici - Croatia banka i “Euro ivi”, sve iz prihoda ostvarenih prodajom nekretnina (igrališta i drugog).

Posebno je u ovim naknadnim radnjama zanimljivo što je zbog neusklađenog pravnog hrvatskog sustava došlo do toga da se jedan vjerovnik najprije naplaćuje iz stečajne mase, a onda, kad su već mnoge radnje i isplate obavljene, na drugom sudu dobije status razlučnog vjerovnika, pa i po toj osnovi dobiva isplate. Sve uredno i sve po zakonu.

Dobro se osigurala

Riječ je o potraživanjima njemačke industrijalke Jutte Kochendorfer koja je u jednom aranžmanu iz 1995. godine “Bagatu” posudila pola milijuna maraka. I vrlo se dobro osigurala instrumentima naplate.

Trgovački sud u Splitu, koji je u početku vodio predmet stečaja “Bagata - Precizne mehanike”, priznao ju je za stečajnog vjerovnika i njezino potraživanje od 2,1 milijun kuna.

Osnova za to je bila što je Kochendorfer upisala hipoteku na igralište “Bagata” i ostale nekretnine i s te je osnove imala pravo na zaradu od prodaje. Kao stečajni vjerovnik dobila je isplatu od 570 tisuća kuna.

U međuvremenu je trajao njezin zahtjev da se prizna i kao razlučni vjerovnik, a razlučni vjerovnik ima pravo na prioritetnu naplatu potraživanja odvojeno od stečajnih vjerovnika.Na Županijskom sudu u Zadru donesena je pravomoćna presuda kojom se Jutt i Kochendorfer priznaje status razlučnog vjerovnika već kad su sve stečajne podjele davno bile završene.

I sad joj je s te osnove isplaćeno gotovo cijelo njezino potraživanje, tako da je ukupno dobila 1,9 milijuna kuna. Ali nije to sve.

Sad se još vode postupci oko troškova i kamata. Kako je prošlo više od 15 godina otkad je dala pozajmicu “Bagatu”, troškovi kamate su veliki, odvjetnici njemačke poduzetnice traže čak 778 tisuća kuna, pa i dodatno vještačenje. Stečajni upravitelj Branko Morić kaže da je realan trošak 111 tisuća kuna.

Lani gubitak od 21 mil. kn

Po podacima iz privremenog konsolidiranog nerevidiranog financijskog izvješća, “Jadrankamen” je lanjsku godinu zaključio s gubitkom od 21,1 milijun kuna.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.