SPOR OKO POLIKLINIKE
Vrančić: Ne pristajemo na ucjene Živka Šarića
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 3.2.2012 u 11:06.
ZDNews.hr

Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik. Foto: Slobodna Dalmacija


Istup vlasnika nekadašnje gostionice “Putnik” na Relji Živka Šarića o dugogodišnjem sporu s Gradom Zadrom oko naknade za deposedirani teren zbog gradnje Poliklinike zahtijevao je i detaljnije obrazloženje gradskih vlasti o ovom sporu.

Pogotovo stoga što je Ured državne uprave odredio naknadu u iznosu od 5.564.964 kune Šariću, a Grad Zadar se na takvo rješenje žalio. Evo što o cijelom slučaju kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

- Najprije bih naglasio da nema nikakvih političkih ni nacionalnih konotacija u odnosu Grada Zadra i Živka Šarića i njegove braće, jer koliko znam oni su suvlasnici. Je li gospodin Šarić pomogao u Domovinskom ratu u to ne ulazim. Ovdje se radi isključivo o poslovnom odnosu koji treba razriješiti.

Nenormalna cijena

Skupština općine Zadar je 1988. godine donijela odluku o izvlaštenju svih površina koje su bile namijenjene za Medicinski centar, za gradnju Poliklinike, kako je to bilo izglasano samodoprinosom.

SO Zadar je sve te izvlaštene površine darovala Medicinskom centru, a jedini koji u to vrijeme nisu pristali na naknade koje su onda isplaćivane su bile obitelji Bajlo i Šarić.

Kako je gradnja Poliklinike za vrijeme rata bila prekinuta, tada je obitelj Šarić pokušala iskoristiti te ratne prilike i na sudskim instancijama zatražiti povrat te svoje imovine, pravdajući to podatkom da nije bilo gradnje Poliklinike i teren nije priveden svrsi zbog koje je deposediran.

Njihov je zahtjev na svim sudskim instancijama odbijen. Kad je pravomoćnom sudskom presudom odbijena žalba obitelji Tičina, Grad je kao obveznik isplaćivanja naknade mogao početi razgovarati s obitelji Šarić.

Kontakti s obitelji Šarić događali su se preko Ureda državne uprave, ne u izravnim kontaktima. U Uredu državne uprave napravljeno je nekoliko procjena sudskih vještaka o vrijednosti tog zemljišta, kretale su se od 180 eura po kvadratnom metru, pa 220 eura, a bila je i jedna od 400 eura.

Na ogromno iznenađenje nas u gradskoj upravi, službenik u Uredu državne uprave pravnik Branko Dupor presudio je da to zemljište vrijedi 420 eura. I takvu je odluku donio. No treba znati da je ona najveća procjena sudskog vještaka u obzir uzimala i objekt (zgradu bivšeg “Putnika“ - op. au.) koji nije predmet izvlaštenja.

Taj je objekt srušen u Domovinskom ratu i vlasnik po zakonu o obnovi treba rješavati naknadu štete - kaže gradonačelnik Vrančić.

Grad se na rješenje Ureda državne uprave žalio Ministarstvu pravosuđa koje je prije mjesec dana poništilo rješenje Ureda državne uprave. Predmet je vraćen na ponovni postupak, također u Ured državne uprave u Zadru, ali Ministarstvo je u svom rješenju navelo kako treba razlučiti vrijednost zemljišta od objekta, a dovedena je u sumnju i procjena zemljišta.

- Grad Zadar preuzima obvezu naknade za deposedirano zemljište iz 1988. godine, od toga ne bježimo. Spremni smo platiti onako kako je zakon predvidio, ali po normalnoj, razumnoj cijeni. Naš je zaključak da se nabijanjem cijene iznad svih realnih okvira želi iskoristiti obveza Grada da plati deposedaciju.

Naravno da smo se na takvu cijenu žalili i da ćemo se i ubuduće žaliti jer se nećemo dati prevariti. Građevinska dozvola za gradnju Poliklinike je izdana još 1988. godine, nakon deposedacije zemljišta.

Tumačimo da gospodin Šarić, budući da nije uspio u sudskim postupcima za povrat zemljišta, a sad ni s nenormalnom cijenom, pokušajem osporavanja građevinske dozvole pokušava dovesti pod ucjenu Grad da pristane na cijenu koju on diktira. Mi na ucjenu nećemo pristati, nego na pravičnu naknadu, zaključuje zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Tičine traže isti teren

Zbog tog istog zemljišta obitelj Tičina podignula je tužbu protiv obitelji Šarić. Taj je proces trajao više godina, tako da Grad Zadar nije imao partnera s kim će razgovarati o obeštećenju. S obitelji Bajlo je postignut dogovor, a ostalo je neriješena samo obitelj Šarić. Obitelj Tičina je, koliko nam je poznato, podnijela zahtjev za reviziju postupka, no pravomoćna presuda je u korist obitelji Šarić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.