GRADNJA ZADARSKE POLIKLINIKE Dozvola je u Državnom arhivu
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 2.2.2012 u 13:46.
ZDNews.hr

Vecernji.hr


Postoji li mogućnost da Živko Šarić ospori građevinsku dozvolu za gradnju Poliklinike jer se ona gradi na terenu koji zakonski još nije riješen? Istina, odluka o deposedaciji je donesena prije pune 24 godine, no naknada mu nikada nije isplaćena i spor oko toga još traje.

Pokušali smo doznati na koji je način mogla biti izdana građevinska dozvola za gradnju objekta na terenu koji nije u vlasništvu investitora, odnosno Opće bolnice Zadar.

Na naše inzistiranje što je s građevinskom dozvolom, iz gradskog Upravnog odjela za izdavanje dokumenata prostornog uređenja objašnjavaju kako su radili samo na izmjenama i dopunama glavnog projekta.

Odjel je 12. srpnja 2011. godine izdao II potvrdu izmjene i dopune glavnog projekta koji obuhvaća isključivo izmjene koje se odnose na sukladnu primjenu donesenih propisa i to:

- Tehnički propisi o racionalnoj upotrebi energije i toplinske zaštite, te zaštite od buke kao i tehnički propisi o građevnim proizvodima.

Također, zbog povećanja kvalitete i kapaciteta uređaja i instalacija (vodovod, kanalizacija, ventilacija i klimatizacija, elektroinstalacija jake i slabe struje te dizala) arhitektonskim projektom su dopunjeni vertikalni i horizontalni prodori kroz građevne elemente, kao i zahtjevi postavljeni u elaboratima zaštite od požara i zaštite na radu, kaže pročelnica Marija Pavlović Palčok.

Bilo bi, naravno, normalno ako se rade izmjene i dopune nečega da se posjeduje taj glavni projekt kad se već nešto mijenja od njega. Uz njega je i građevinska dozvola, a po navodima gradske uprave ona više nije u Gradu Zadru, već negdje u Državnom arhivu jer je starija od 20 godina!

Nije vrag da su se izmjene projekta Poliklinike zbog propisa o zaštiti toplinske energije, buke i što već ne radile onako odoka. Jednostavnije bi bilo objasniti, a zakonska mogućnost za to postoji, da se dozvola za gradnju može izdati i prije potpunog rješavanja imovinskopravnih odnosa (kao što je primjerice bilo prilikom gradnje autoceste ili Kalmetine).

Bitno je utvrditi tko je vlasnik parcele i imati dokument da investitor priznaje vlasništvo i obvezuje se na isplatu naknade.

A čini se da je u slučaju Poliklinike u tome problem - Živku Šariću se donekle priznaje vlasništvo, ali mu se osporava isplata naknade. Zar je moguće da se sad zbog toga ponovno zakomplicira nastavak gradnje Poliklinike?

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.