PRETVORBA KK ZADAR
Kasap ekskluzivno za ZDNews: Dionica Košarkaškog kluba Zadar koštat će 250 kuna!
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 1.2.2012 u 14:42.
Mene i predsjednika Šimunova dopao je taj posao i mi smo to odradili do kraja. Vjerujem da će na kraju to ispasti jedna dobra priča. Cijena jedne dionice kluba koštat će 250 kuna - kaže Kasap.
ZDNews.hr

Zvonimir Vrančić, Ana Lovrin i Darko Kasap Foto: Arhiva


S obzirom da nam gradonačelnik Zadra, Zvonimi Vrančić u intervjuu od prije nekoliko dana nije dao nikakve relevantne podatke o procesu preoblikovanja KK Zadar i dugovanjima, odlučili smo kontaktirati dogradonačelnika Darka Kasapa, koji obnaša dužnost predsjednika komisije za preoblikovanje KK Zadar, koja već dvije godine radi na elaboratu o preoblikovanju Košarkaškog kluba Zadra iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo. Od Kasapa smo doznali kako će cijena jedne dionice budućeg KK Zadar š.d.d. (ako pretvorbu odobri Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa) koštati 250 kuna!

Gradonačelnik Zadra, Zvonimir Vrančić kazao je kako će elaborat o preoblikovanju KK Zadar iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo biti dovršen 31. siječnja i poslan u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Je li elaborat gotov ?

- Ne, elaborat nije dovršen. On će se dovršiti kroz desetak dana. U samom elaboratu nalazi se 18 točaka, a kad sve bude završeno, on će biti poslan na povjerenstvo u Ministarstvo i oni će odlučiti što i kako dalje. Elaborat će pregledati i analizirati i nakon toga počinje pet krugova upisa potencijalnih dioničara. Grad Zadar je na Gradskom vijeću donio odluku kako će klub podržati sa milion kuna.

Koliki je temeljni kapital kluba i koliko će koštati jedna dionica?

- Ne mogu to potvrditi jer elaborat još uvijek nije gotov. Kad sve bude gotovo, objavit ćemo prospekt u kojemu će jasno biti vidljivi svi iznosi, bilo da se radi o prihodima ili rashodima, kao i bilancama budućeg športskog dioničkog društva. Kao što sam rekao, taj će prospekt biti javno objavljen, kao i apsolutno sve odrednice elaborata, što će biti podloga za buduće dioničare. Klub će konačno doći u situaciju da je lišen svih dubioza i krenut će praktički bez obaveza i dugova u zdravo poslovanje kao š.d.d., s jasnim pravilima ponašanja. Ako to u ministarstvu 'prođe', osobno ću biti ponosan. Morate znati da sam ja tu došao naknadno i nisam sudjelovao u prethodnim poslova kluba. Mene i predsjednika Šimunova dopao je taj posao i mi smo to odradili do kraja. Vjerujem da će na kraju to ispasti jedna dobra priča. Cijena jedne dionice kluba koštat će 250 kuna.

Što se događa ako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ne odobri pretvorbu, odnosno, ako elaborat 'ne prođe'?

- Zahvaljujem vama i medijima i molim vas da cijeli ovaj projekt predstavimo u pozitivnom svjetlu. Znam da je KK Zadar opterećen svim problemima iz prošlosti, no za to ja nisam kriv. Niti je kriv gospodin Šimunov niti drugi ljudi. Mi samo pokušavamo klub vratiti na razinu na kojoj on zaslužuje biti. Ako se cijela prezentacija i medijski bude vrednovala i građani će sudjelovati u tome. Ako privatizacija ne uspije, odnosno , ako Ministarstvo ne odobri pretvorbu, klub ide u stečaj. KK Zadar tada bi morao otići u posljednju ligu, a nakon toga bi nas čekao mukotrpan proces da se klub vrati u normalu. Sadašnja Uprava je uspjela srezati troškove, plaćanja svima u klubu su u rokovima. Današnje poslovanje kluba zaslužuje svaku pohvalu pod vodstvom Edvina Šimunova. Mislim da bi u ovim teškim trenucima klubu svi bi trebali pomoči a ne mu podapinjati noge.

Dogradonačelnik ste, stalno ste s gospodinom Vrančićem, znate li zbog čega je u posljednje vrijeme nervozan i neugodan u razgovoru s novinarima?

- Pretpostavljam da je gradonačelniku teško i da mu je priča oko kluba teška tema jer je upravo on s tim istim klubom osvajao trofeje kao predsjednik. On reagira impulzivno jer to doživljava emotivno i s puno žara se upušta u rasprave o klubu. Teško je govoriti o prošlosti i drugim vremenima. Ovo je pozitivna priča i vjerujem da ćete je vi medij prenijeti u dobrom svjetlu jer je to jedini način da građani u tome prepoznaju nešto dobro,

Građane zanima, znate li vi tko je odgovoran za velike dugove KK Zadar?

- O tome ja ne mogu govoriti. Teško je iz ove perspektive pričati o tome jer to nije moj posao. Ne mogu ja govoriti tko je odgovoran, a tko nije. Činjenica je da ćemo te dubioze koje imamo pretvoriti u imovinu kluba, a to će biti vidljivo iz elaborata.

Poznato je da oko dvije godine radite na elaboratu, možete li nam reći koliko taj famozni elaborat ima stranica?

- Elaborat ima 18 različitih točaka i preko godinu i pol dana se radi na njemu. Revizorska kuća je morala napraviti najveći dio posla. To je 'krvav i mukotrpan' posao. Predsjednik kluba Šimunov i revizorska kuća dali su sve od sebe da cijeli projekt uspije. Radili smo zajedno i nadamo se pozitivnom odgovoru iz Ministarstva. Sam prospekt će imati 40 stranica u kojemu će biti svi bitni podaci. Dakle, 18 točaka i elaborat sa oko 200 stranica.

O upisima dionica

U razgovorima smo s bankama, a jedna od njih će za nas vršiti upis dionica. Razgovaramo trenutno s pet banaka i želimo postići konkurentnost, ako je moguće da se taj dio posla za nas odradi i besplatno ako je to moguće, ako ništa, radi prestiža prema KK Zadar.

Jeste li u procesu pretvorbe naišli na bilo kakve nepravilnosti ili nelegalne transakcije?

Ne, nismo naišli na nikakve ilegalne radnje ili nepravilnosti. Proces je apsolutno transparentan, a na ministru je da on odluči što će se i kako dalje događati. Proces pretvorbe bio je legalan i nismo naišli na nikakve malverzacije. Svi podaci su jasni i transparentni. Za kraj mogu kazati kako smo ponosni na odrađen posao. Proces preoblikovanja bio je izrazito težak – za kraj će Kasap.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.