ZADARSKI PERIVOJI: Usred parkića niče novi štekat
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 1.2.2012 u 13:36.
ZDNews.hr

Slobodna Dalmacija


U parkiću preko puta Brijačke zadruge, na središnjoj ulici zadarskog Poluotoka, uskoro će niknuti još jedan štekat, i to na temelju odluke gradske vlasti i uz odobrenje Konzervatorskog odjela! Nakon Perivoja kraljice Jelene, ovo je drugi ugostiteljski objekt koji će niknuti u jednom od zadarskih parkova.

Autentična obnova

Da stvar bude zanimljivija, svojedobno se najavljivala faksimilna obnova 800 kvadrata parkova u sklopu Kneževe palače, pa i parkića kroz koji Zadrani dolaze do Katastra. Na prijedlog konzervatorice Anastazije Magaš krajem 2002. godine projekt je izradio dipl. ing. šumarstva Dragutin Kiš, i to prema povijesnoj matrici vrtova, opisanoj u izvornim dokumentima, koji se čuvaju u zadarskom Povijesnom arhivu.

- Uz oblikovnu, odnosno arhitektonsku obnovu parka, obnovljena će biti i autentična vegetacija u povijesnim geometrijskim formama - govorio je tada Kiš.

Umjesto toga, u parku će biti postavljen, valjda, autentičan štekat.

- Suglasnost za korištenje javne površine u svrhu postavljanja stolova i stolica izdana je još 21. veljače prošle godine, a “Wit boy” kao podnositelj zahtjeva dužan je prije toga ishodovati suglasnost konzervatora - izjavio nam je Rajko Jurin, pročelnik za gradsku imovinu.

“Wit boy” je u najmu gradskog prostora u neposrednoj blizini budućeg štekata, stolove i stolice može postaviti na 73 četvorna metra koji će biti plaćani po najnovijoj gradskoj odluci o najmu javnih površina, kojom je cijena znatno povećana. Grad jednostavno želi novac. A konzervatori?
Sanacija ograde

- Mi ne dodjeljujemo niti odobravamo korištenje javne površine, a ocijenili smo da u ovom slučaju nema konzervatorskih zapreka za postavljanje štekata. Stolovi, stolice i suncobrani mogu se postaviti pod uvjetom sanacije ogradnog zida koji se bio raspao. Tom se prostoru neće dogoditi ništa, bit će uređen, a bit će zaustavljene i česte devastacije u kojima je netko nedavno jednostavno otpilao i odnio dio metalne ograde koja se tu nalazi još od kraja 19. stoljeća. Važno je napomenuti da će štekat biti tu “uvjetno”, jer kada krenu radovi na uređenju Kneževe i Providurove palače, štekata više neće biti - kaže Anastazija Magaš, pročelnica Konzervatorskog odjela.

- Što je s Kišovim projektom hortikulturnog uređenja tog parka?

- Taj će se projekt početi realizirati kada krenu radovi na palačama. Dotle uživajte u još jednom štekatu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.