GRADONAČELNIK GUBI ŽIVCE, DRUGI DIO
Nervozni Vrančić: Svi vi trabunjate. Vi bi bili najsretniji da je dug kluba 60 milijuna kuna!
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 30.1.2012 u 23:45.
Još jednom ću vam reći da postavljate pitanja u kojima insinuirate nekakve tajnosti, a i sami znate da su svi ti podaci javni (ne znamo, znamo samo koliki je dug Kluba prema Poreznoj upravi, op.p.) i da je bezbroj puta objavljeno da je dug KK Zadar prema Poreznoj upravi 31 milijun kuna. Trabunjate vi, trabunja Slobodna Dalmacija i svi koji iznosite laži.
ZDNews.hr

Zvonimir Vrančić, gradonačelnik Zadra, Foto: Arhiva


Nakon gotovo dvije godine rada komisija za preoblikovanje KK Zadar na čelu sa dogradonačelnikom Darkom Kasapom uspjela je sastaviti elaborat o preoblikovanju kluba koji je poslan Povjerenstvu za profesionalne klubove pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Poslani elaborat je nepotpun jer u njemu nisu navedeni podaci o temeljnom kapitalu i vrijednosti dionice.

Ponukani time kao i činjenicom da su pojedini gradski vijećnici tražili uvid u dokumentaciju oko privatizacije i dugovanja kluba zatražili smo od gradonačelnika Zvonimira Vrančića da nam odgovori na nekoliko pitanja vezanih za tu temu:

Zbog čega je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa prvotno dostavljen 'krnji' elaborat o preoblikovanju kluba, kao npr. bez podatka o temeljnom kapitalu i cijeni dionice?

- Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa sutra (utorak, 31. siječnja 2012.) bi trebao biti dostavljen kompletan elaborat o preoblikovanju Košarkaškog kluba Zadar iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo.

Kolika je procjena temeljnog kapitala kluba, zašto se to taji?

- Ne znam osobno koja je procjena temeljnog kapitala, ali mislim da je oko 60 milijuna kuna. To što govorite nije istina, nema nikakvih tajni i sve se zna. Taj elaborat je dostavljen Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i kao takav nije nikakva tajna, ništa se ne skriva. Elaborat nisam radio ja, pa se o ostalim stvarima vezanima za elaborat morate obratiti komisiji koja je zadužena za te stvari, a kojoj je na čelu Darko Kasap.

Zbog čega na Gradskom vijeću gospođi Omerki Šarić i ostalim članovima oporbe niste dali kompletne podatke o ukupnom dugovanju KK Zadar?

- Postavljate apsurdna pitanja. Državni organi su ti koji će ocijeniti sve, a ne oporba. Elaborat ide na Povjerenstvo ministarstva na ocjenu i nakon toga ćemo znati više o svemu. To samo luđaci u nekakvim svojim sferama mogu pričati i lagati. Te izmišljotine da mi nešto skrivamo su neosnovane i dolaze od zlonamjernih ljudi.

Kad vas se pita o ukupnom klupskom dugovanju, vi stalno govorite o dugu prema Poreznoj upravi, a ne o ukupnom dugovanju kluba?

- Još jednom ću vam reći da postavljate pitanja u kojima insinuirate nekakve tajnosti, a i sami znate da su svi ti podaci javni (ne znamo, znamo samo koliki je dug Kluba prema Poreznoj upravi, op.p.) i da je bezbroj puta objavljeno da je dug KK Zadar prema Poreznoj upravi 31 milijun kuna. Trabunjate vi, trabunja Slobodna Dalmacija i svi koji iznosite laži. Vi bi ste svi htjeli da je dug kluba 60 milijuna kuna - kazao je u jednom dahu uzrujani Vrančić te nam je nakon gore izrečenog kazao "to je to, hvala" i poklopio slušalicu.

Nakon ovog ničim izazvanog verbalnog ispada gradonačelnika Vrančića zatražili smo komentar gradske vijećnice Omerke Šarić na događanja oko privatizacije KK Zadar kao i na gradonačelnikove uvrede na račun pojedinih vijećnika :

'Zakon o sportu je propisao da preoblikovanje kluba započinje izradom elaborata. Elaborat je skup dokumenata iz kojih je vidljivo poslovanje kluba unazad nekoliko godina, revizorska izvješća, dugovanja i potraživanja, pravo igranja na određenom terenu, popis članova udruge građana koji su do sada bili „vlasnici“ kluba i drugo. Tek po pribavljanju svih dokumenata elaborat je završen i Ministarstvo daje ili ne daje dozvolu za preoblikovanje po ovom čudnom Zakonu o sportu.

Do sjednice Gradskog vijeća bili su poznati neki od navedenih dokumenata. Poznati Gradonačelniku i njegovim ljudima, ali ne i nama vijećnicima koji moramo donijeti odluku i ne smijemo imati uvid u te dokumente. Tako je Gradsko vijeće po HITNOM postupku donijelo odluku o preoblikovanju KK Zadar na način da im se dade pravo igranja na 30 godina u Jazinama (a ne na Višnjiku). Na moje pitanje da nam obrazlože zašto Jazine, a ne Višnjik - pa za koga smo ga izgradili – gradonačelnik me grubo optužio da već dvije godine pokušavam upropastiti KK Zadar.

Kao odgovorni vijećnici samo smo tražili podatke koje oni imaju, i potrebni su da bi se odlučivalo, te predlagali da poštujemo redoslijed događanja. Nasuprot tome, Gradsko vijeće je naprasno donijelo odluku d postane većinski vlasnik kluba i da Klub u budućnosti bude joj jedno trgovačko društvo Grada Zadra. Vrijednost kluba je obezvrijeđena i svedena na visinu njegovih trenutnih dugova – oko 60 milijuna kuna. Ako prođe njihova zamisao o ovakvom preoblikovanju, KK Zadar još dugo neće biti u prilici vratiti dane stare slave.

Apsurdna je izjava Gradonačelnika Vrančića na sjednici GV da je najveća greška bila pristati na natjecanje u Regionalnoj ligi i da je igranje u Regionalnoj ligi upropastilo hrvatsku košarku. Stoga nije čudo da je klub upropašten jer su ga vodili i još ga vode takvi košarkaški „vizionari“. Sigurna sam da bi na utakmici sa Macabijem bilo puno više navijača nego danas sa Križevcima – a činjenica je da je dvorana poluprazna ili prazna.

Ovom prilikom pozivam svu zainteresiranu zadarsku javnost, a posebice sportsku javnost, da se ohrabre, podignu svoj glas i stanu u obranu zadarske košarke.

A Gradonačelnik Vrančić neka i dalje priča o nekakvim luđacima koji lažu i izmišljaju, zlonamjerni su i žele upropastiti KK Zadar. U nedostatku argumenata ništa mu drugo i ne preostaje
- kazala nam je u preko svog priopćenja SDP-ova vijećnica Omerka Šarić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.