SLAVKO LINIĆ
VIDEO - 'Viši PDV će trajati, mijenjat ćemo kolektivne ugovore'
Piše: Tportal.hr | Objavljeno 29.1.2012 u 14:37.
PDV, otkazi, kamate, tečaj kune, samo je dio tema koje su se provlačile kroz pitanja koja su građani postavljali na službenim Twitter i Facebook profilima hrvatske vlade, a odgovore je dao ministar financija Slavko Linić
ZDNews.hr

Slavko Linić. Foto: Arhiva


'Srdačan pozdrav fejsbukovcima i tviterašima. Zahvaljujem na ovoj mogućnosti da zajedno s vama budemo bliži oko programa vlade i objašnjavanjem cjelokupnog programa. Vjerujem da ćemo s ovakvim kontaktima jedni drugima biti razumljiviji i da ćemo tako malo lakše proživjeti ovu godinu', kazao je uvodno Linić, prvi od novih ministara koji je odlučio na taj način građanima predstaviti poteze Vlade.

Građane su, očekivano, najviše zanimala pitanja o PDV-u – njegovu povećanju na 25 posto s posebnim stopama PDV-a, a neizbježno je bilo i pitanje zašto neće biti većeg dijeljenja otkaza u javnom sektoru.

Siniša Medved Medo: Hoće li stopa od 25 posto za PDV biti trajna ili će se smanjiti kad se financije konsolidiraju?
Linić: Za sada će biti dugotrajna jer će sređivanje Hrvatske trajati zaista dugo. Naš cilj je i dalje smanjivanje zdravstvenog doprinosa za privredu jer privreda treba biti konkurentna.

@poslovniplus: Zašto Vlada i u ovom proračunu izbjegava rezanje broja zaposlenih u javnom sektoru?
Linić: Ovoj vladi je dovoljno da sreže posebne dodatke koje su imali pojedinci, da sreže broj prekovremenih i broj zaposlenih na određeno vrijeme te broj ugovora o djelu i već ćemo dobiti uštedu od dvije milijarde u cijelom sustavu. Zasad sasvim dovoljno, a 2012. ćemo iskoristiti za pregovore sa sindikatima i socijalnim partnerima i mijenjati kolektivne ugovore. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti.

@Intelsistem: Kako jačim oporezivanjem potrošnje očekujete podići poduzetničku konkurentnost?
Linić: To što dižemo PDV, u isto vrijeme vraćamo gospodarstvu kroz smanjenje stope zdravstvenog doprinosa, smanjenje parafiskalnih nameta na šume, vode, spomeničke rente. To je ono što u biti pokušavamo poduzetnicima poticajnim mjerama dati u onom dijelu koji se odnosi na nova zapošljavanja. Daleko više mogu dobiti direktnim oslobađanjima koji njima omogućuju veću konkurentost, tako da PDV za njih ne znači ništa. I vrlo jasna poruka građanima: sa takvim olakšicama gospodarstvo će smanjiti svoje rashode, neće biti potrebe podizanja cijena.

Siniša Studen: Kada ćete konačno uvesti porez na imovinu?
Linić: Ako ozbiljno odradimo posao, vjerojatno od 1. siječnja 2013.

Linić je istaknuo i da Vlada ovaj proračun ne karakterizira kao krizni, nego kao proračun financijske konsolidacije Hrvatske u kriznom vremenu i poticajan za gospodarstvo. Što se tiče velikih infrastrukturnih projekata koje Vlada kani financirati iz ovogodišnjeg proračuna, najavio je da će se investirati u željezničku infrastrukturu, teretni i putnički prijevoz, te HEP s prijenosom i distribucijom električne energije.

Najavio je i da do kraja travnja očekuju zakon o financijskom plaćanju i financijskom poslovanju, da bi u šest mjeseci žestokog rada pokušali riješiti nelikvidnost svakog trgovačkog društva. Na kakva je još pitanja odgovarao i što je još kazao, pogledajte u videoprilogu.


Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.