Čudno otimanje terena Luci Zadar
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 26.1.2012 u 12:15.
ZDNews.hr

Arhiva


Gradsko vijeće Zadra u četvrtak bi po nekakvom hitnom postupku trebalo izmijeniti Urbanistički plan uređenja industrijsko-skladišne zone Gaženica zbog potreba budućeg kontejnerskog terminala.

Hitnost ovog postupka nejasna je ne samo zbog toga što je Ministarstvo zaštite okoliša tek nedavno dalo okolišnu dozvolu za kontejnerski terminal, pa ovo možda znači da se cijeli postupak mora obnoviti jer se mijenjaju granice obuhvata.

Naime, područje kontejnerskog terminala širi se na područje koje pod koncesijom ima Luka d.d. Zadar koja traje još pune dvije godine.

Gradonačelnik Zvonimir Vrančić prijedlog je obrazložio zahtjevom Lučke uprave Zadar, koja izmjene traži zbog potreba reorganizacije prometa, povezivanje kaseta u jednu cjelinu i izgradnju objekata za ulazni kompleks, trafostanicu, carinsku kontrolu kontejnera, smještaj administracije, carine, policije, radnika i drugo.

U prijedlogu odluke je, osim toga, navedeno kako prostor obuhvaćen dopunjenim planom nije imao jasnu prostornu koncepciju i da se koristi manje nego prije.

Koncesija istječe 2014.

Za one manje upućene ovdje je riječ o eskaliranju borbe za prostor na području Gaženice između Lučke uprave Zadar, državne ustanove koja gradi novu trajektnu luku i planira gradnju kontejnerskog terminala, te Luke Zadar d.d., tvrtke koja ima dugogodišnju prvenstvenu koncesiju za obavljanje lučke djelatnosti u teretnoj luci Zadar.

− Da, zatražili smo proširenje područja kontejnerskog terminala na područje koje je pod koncesijom Luke Zadar d.d., ali trebate znati da njima koncesija istječe 2014. godine. To nije njihov teren, nego pomorsko dobro, odnosno državni teren, a mi imamo plan razvoja za to područje − kaže Ivica Burić, ravnatelj Lučke uprave Zadar. S druge strane, u Luci Zadar d.d. vrlo su zabrinuti zbog te namjere širenja područja kontejnerskog terminala.

− Nemamo mi ništa protiv tog terminala, no mi smo za taj teren imali druge planove − kaže Neven Jurin, direktor Luke Zadar.

− Uz podršku bivšeg ministra Božidara Kalmete, još smo u travnju prošle godine pokrenuli postupak produljenja naše koncesije na idućih 15 godina.

U Ministarstvu smo održali nekoliko sastanaka na kojima su bili i predstavnici Lučke uprave Zadar, od Ekonomskog fakulteta iz Splita naručili smo elaborat o produljenju koncesije, a na toj famoznoj kaseti 6B, koju nam sada planiraju oduzeti, predvidjeli smo kamionski terminal i terminal za iskrcaj drva.

Lučka uprava o ovakvim izmjenama uopće nije raspravljala jer sjednica Upravnog vijeća nije održana od veljače prošle godine. Nalog za izmjenu projektantu je došao od nekog drugog iz Lučke uprave, ne od ravnatelja Burića, a ni od Upravnog vijeća, koje je jedino za to nadležno − kaže Jurin.

U cijeloj ovoj priči zanimljivo je, naravno, i to da u Luci Zadar d.d. radi oko 120 ljudi, tvrtka godinama uspješno posluje, a sad se uopće nema prilike dati primjedbu na naglo mijenjanje obuhvata prostora na kojem obavlja svoju gospodarsku djelatnost.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.