HNL MOŽDA GUBI DANAŠNJU FORMU
Profesionalni klubovi postat će tvrtke
Piše: ZDNews | Objavljeno 23.1.2012 u 12:42.
ZDNews.hr

dalmacijanews.com


Jedan od najmlađih ministara u novoj Vladi, ministar uprave Arsen Bauk, ima pred sobom možda i najveći posao. Upravo on mora uvesti red u upravu i politički sustav, opterećen tegobnim naslijeđem HDZ-ove politike. Najviše zadataka stoga ga čeka odmah na početku mandata, a Bauk najavljuje reformu unutarnjeg ustroja Hrvatske, decentralizaciju i regionalizaciju zemlje, reformu javnih službi, ali i reformu sustava sportskih klubova i saveza.

- Profesionalni klubovi ne mogu biti udruge građana. To mogu biti samo amaterski klubovi. Ako Zdravko Mamić dobro pliva u močvari, to ne znači da ne bi mogao dobro plivati i u čistoj vodi. Na nama je da voda bude čista, na njemu da pliva. A ako postoje druge okolnosti koje čine močvaru, nije na mom ministarstvu, niti na Jovanovićevom, da se time bave - rekao je Bauk.

Nadalje smatra da je u sportskim savezima pretjerano birokratiziranje. Po sadašnjem Zakonu o sportu, nacionalni savezi su savezi županijskih saveza, a oni su savezi klubova. To je kao neki delegatski sustav, vijeće udruženog rada. Ovo je prilika da vodstvo nacionalnog saveza ubuduće biraju izravno klubovi. Zašto da se naša uprava do beskraja bavi legalnošću skupština županijskih saveza i posredno time nacionalnih saveza - pita se Bauk.

Prema Baukovim riječima, profesionalni klubovi morat će postati tvrtke,odnosno trgovačka društva, a moguće je i da HNL ne održi današnju formu.

-Amateri i rekreativci neka ostanu udruge, ali sadašnji sustav ne može opstati. Pa jedna trećina svih udruga su sportske udruge, a velika većina njih su profesionalni pogoni. Naravno, omladinski pogoni ostat će zaštićeni, ali profesionaci - na tržište. A ako gradovi i općine žele sudjelovati, neka izvole. Samo na primjeru Splita odmah vidimo da se lokalna vlast htjela riješiti odgovornosti odlučivanja u Hajduku. Ako tržište pokaže da je 10 klubova dovoljno, bit će ih 10, a ne 16. Ništa se ne podrazumijeva samo po sebi. Osobno, volio bi da KK Split, bivša Jugoplastika, opet bude prvak Europe, ali što možemo, sve se mijenja - govori Bauk koji je bio u košarkaški sudac.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.