UHIĆENI ORGANIZATORI
Prosvjedi protiv EU u Zagrebu: Prosvjednici pokušali skinuti zastavu Unije
Piše: Index.hr | Objavljeno 21.1.2012 u 14:16.
ZDNews.hr

Foto: Index


DAN prije održavanja referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju organiziraju se prosvjedi protiv EU u Zagrebu i Rijeci.

U Zagrebu je na Trgu bana Jelačića održan prosvjed u organizaciji Pokreta za Hrvatsku - NE u EU. Kako su najavili, neki od prosvjednika su pokušali skinutu zastavu EU pa je došlo do sukoba prosvjednika i interventne policije.

Uhićeno je nekoliko ljudi, a među njima su, kako javlja HRT, Natko Kovačević, Ivan Pernar i Marko Francišković iz udruge Pravednik.

Prije početka skupa izbila je žestoka svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali legitimirati neke sudionike.

Protivnici su pozvali građane da sutra zaokruže ne i već danas krenu u skidanje "protuzakonito istaknutih zastava Europske unije u Zagrebu".

Prosvjed u Rijeci u 13 sati

Prosvjed koji počinje u Rijeci u 13 sati na Jadranskom trgu organiziraju MASA (Mreža anarhosindikalista Hrvatska), Antifa Rijeka, Slobodarski Blok i Autonomni studenti.

"EU od nas zahtijeva zatvaranje brodogradilišta, naše zadnje značajne industrije koja zapošljava približno 40 000 radnika, a kao primjer imamo Poljsku koja je nakon ulaska u EU morala zatvoriti 17 brodogradilišta. Neizostavno je napomenuti kako će naših zastupnika u Europskom parlamentu, koji broji malo manje od 800 zastupnika, biti 12, a još bitnije je napomenuti kako u biti Europski parlament ne donosi nikakve ključne odluke, već to radi Europska komisija sačinjena od 27 povjerenika, koja nije direktno izabrana od građana Unije, već proizvoljno od vlada i naravno, lobijima krupnog kapitala. Dakle, "demokracija" Unije pada u vodu već pri prvom pomnijem istraživanju o "demokratskoj" strukturi Unije, koja je sačinjena od neopozivih birokrata, koji nisu izabrani od građana i do sada su donosili odluke isključivo u korist krupnog kapitala, a na štetu radne većine", piše, između ostaloga, u njihovom pozivu na prosvjed.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.