Uvjetna kazna za zadarskog policajca koji je usmrtio pješaka
Piše: ZDNews | Objavljeno 21.1.2012 u 13:12.
ZDNews.hr

Arhiva


Jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen Vitomir Burčul, zadarski krim-policajac optužen da je prije tri godine iz nehaja izazvao prometnu nesreću oborivši 69-godišnjeg pješaka Antu Buterina koji je nekoliko sati kasnije podlegao ozljedama. Burčul je zahvalio obitelji pokojnika jer su mu dopustili da izrazi sućut, prisustvuje sahrani, obilazi grob i pali svijeće, a za ubojstvo iz nehaja dobio je 18 mjeseci zatvorske kazne koju neće izdržavati ukoliko u sljedeće tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Burčul je priznao krivnju upravo na način kako mu je to tužiteljstvo optužnim prijedlogom i stavljalo na teret, a ujedno je prihvatio i predloženu kaznu u trajanju od dvije godine zatvora s rokom kušnje od četiri godine, no Sudsko mu je vijeće pod predsjedanjem suca Domagoja Kurobase zbog niza olakotnih okolnosti sankciju umanjilo.

Navedena nesreća se dogodila 28. listopada 2008. godine u 8.53 sati na križanju Ulice svetog Vinka Paulskog i Molatske ulice, a tužiteljstvo zadarskog policajca tereti da je vozeći ford fiestu po kišnom vremenu, iako svjestan da je kao vozač dužan obratiti pozornost na ostale sudionike u prometu, lakomisleno ušao u raskrižje brzinom od 64 kilometra na sat te da stoga nije na vrijeme uočio pješaka Antu Buterina, nakon čega ga je unatoč kočenju prednjim dijelom automobila oborio na kolnik. U nesreći tada 69-godišnji pješak zadobio je niz teških ozljeda od nagnječenja i krvarenja unutar lubanje i prsišta, do serijskih lomova rebara, potkoljenice i niza hematoma po cijelom tijelu. Nesretni muškarac prevezen je u Opću bolnicu Zadar, no tamo je u 13 sati preminuo.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.