Odzvonilo je čelnicima na Prisavlju, HRT-om će upravljati krizni menadžment
Piše: Dnevno.hr | Objavljeno 19.1.2012 u 17:18.
Ako je u svom organizacijskom sustavu HRT u groznom stanju, ako programski sadržaj nikako ne možemo nazvati dobrim u kontekstu javne televizije, onda je neupitno riječ o krizi, a u takvim vremenima potrebno je povlačiti i krizne poteze, mišljenja je zastupnik HNS-a Goran Beus Richemberg.
ZDNews.hr

Foto: Dnevno.hr


Bliži se vrhunac kolapsa na Prisavlju koji će u povijesti hrvatskih medija ostati zabilježen kao jedan od najvećih raspada javne televizije, poručili su dugogodišnji urednici i novinari s HRT-a dobro upoznati sa svim događanjima u njihovoj poslovnoj kući te dodali kako se ovakva kritična situacija može promijeniti samo hitnom i rezolutnom reformom.

Taj apel upućen je novoj vladi, a prije svega se odnosi na rukovodstvo HRT-a; članove Uprave, Programskog vijeća i Nadzornog odbora; a odjeknuo je i ovog ponedjeljka na okruglom stolu o HRT-u gdje su članovi spomenutih tijela javne televizije pozvani da podnesu ostavke.

Napetosti pred brodolom

HND i 27 nevladinih udruga poslali su Saboru i vladi Apel za uspostavljanje vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a u kojemu traže da se u Saboru žurno pokrene rasprava o pitanjima vezanim uz javnu televiziju, saborski zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh pozvao je čelnike HRT-a da ponude ostavke, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ocijenila je stanje na javnoj televiziji katastrofalnim.

Predsjednik uprave HRT-a Josip Popovac u specifičnom salonskom stilu i u maniri koja odaje dojam nedodirljivosti kazao je kako Uprava neće dati ostavke te kako se rasprava o stanju na HRT-u temelji na dojmovima, a ne na argumentima.

- Riječ je o izoliranom mišljenju zastupnika Beusa Richembergha koje graniči s političkim stajalištima. Zakon nije prekršen, a ako gospodinu Beusu neka osoba ne odgovara, ja tu ne mogu pomoći - poručio je zastupniku HNS-a Josip Popovac.

Dojmovi o kojima govori Popovac, barem kada je u pitanju HRT u posljednjih nekoliko godina, izuzetno su loši. Argumenata pak za loše upravljanje, zlouporabu, nestručnost, klijentalizam i oportunizam ima na pretek, a svemu tome u prilog govori i činjenica da je program i ugled HRT-a na najnižim granama.

Izgledno je, međutim, kako će Popovac i prateća garnitura koja već više godina drma HRT-om ubrzo ostati bez plašta nedodirljivosti i biti poslana u ropotarnicu povijesti daleko od Prisavlja i javnih medija.

Neslužbeni izvori s HRT-a govore o sve češćim žustrim raspravama i svađama unutar Uprave i Programskog vijeća među kojima su tenzije očigledno porasle pred izvjesni brodolom.

Nitko nije zadovoljan

Razgovarali smo i s Goran Besuom Richembergom, energičnim saborskim zastupnikom HNS-a, o motivima njegovog nedavnog poziva na podnošenje ostavke upućenog čelnicima HRT-a.

- Stanje na HRT-u je izuzetno loše i upravo u ovim trenucima eskalira. Baš nitko nije zadovoljan. Ni oni koji plaćaju javnu televiziju, ni oni koji proizvode program, kao niti oni koji predstavljaju osnivača - započeo je Richemberg, dajući jasno do znanja kako nova vlada ne krije nezadovoljstvo i kako neće samo mirno sjediti i promatrati kaos koji se odvija na Prisavlju.

- Pravi primjer lošeg stanja bio je i taj okrugli stol u ponedjeljak koji se vrlo brzo pretvorio u zbor radnika HRT-a, što znači da oni u svojoj kući nemaju mogućnost rasprave o problemima ili bilo kakvu komunikaciju na toj razini s rukovodstvom. S druge strane, gotovo čitava javnost zahtjeva promjene, prvenstveno one koje se odnose na kvalitetu programa, ali i određene zakonske odredbe te izborne modele. Dakle, promjene su nužne i neizbježne te sam upravo zbog toga predložio i ponudio članovima Uprave, Programskog vijeća i Nadzornog odbora da svojim ostavkama ubrzaju proces tih promjena koji će s obzirom na spomenute izborne modele biti dugotrajni. Međutim, svojim odbijanjem takvog prijedloga oni su jasno dali do znanja da se i dalje namjeravaju kandžama držati za svoje pozicije i da im ništa drugo nije važno - zaključuje Beus Richemberg.

Krizni menadžment

Sudeći prema najavama temeljitih promjena od strane Beusa Richemberga kao i ministrice kulture Zlatar Violić, čini se kako će i HRT biti preustrojen po modelu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, koji je prije nekoliko tjedana govorio o uspostavi kriznog menadžmenta u državnim tvrtkama.

- U pravu ste. Ako je u svom organizacijskom sustavu HRT u groznom stanju, ako programski sadržaj nikako ne možemo nazvati dobrim u kontekstu javne televizije, onda je neupitno riječ o krizi, a u takvim vremenima potrebno je povlačiti i krizne poteze, što u ovom slučaju podrazumijeva uspostavu svojevrsnog kriznog menadžmenta - podvukao je Beus Richemberg, te na kraju odaslao posljednju poruku aktualnom vodstvu HRT-a:

- Jasno je da je su čelnici javne televizije, nakon što su sada odbili odstupiti, sebe diskvalificirali iz bilo kakvih budućih rješenja na HRT-u.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.