SVI NA REFERENDUM
Bliži se dan istine
Piše: Ivan Anić, Hrvoje Bajlo | Objavljeno 19.1.2012 u 15:55.
ZDNews.hr

Foto: hrsvijet.net


Bliži se toliko najavljivani 22.siječanj, po mnogima dan odluke, odnosno dan koji će pokazati koliko su “mali“ državljani Republike Hrvatske spremni prihvatiti veliku europsku zajednicu. Mnogi državljani predstojeći referendum smatraju povijesnim i ključnim za blistavu budučnost Hrvatske, a isti bi napokon trebao smjestiti Hrvatsku tamo gdje joj je odavno mjesto. No, gotovo da nema internetskog portala koji na svojoj početnoj stranici posljednjih dana nije imao anketu, odnosno mali referendum koji je bio tu za posjetitelje, i gotovo da nema portala na kojem velika većina nije bila PROTIV. Ali, takvi “referendumi“ očito nisu mjerodavni jer su Vladine ankete, kako je potvrdio i predsjednik Ivo Josipović, pokazale da je više od polovice građana koji će izaći na referendum ZA pristupanje Europskoj uniji. ZA pristupanje je, očekivano, i gradonačelnik Zvonimir Vrančić koji je upoznat sa raznim rezultatima mnogih anketa, no, smatra da nema potrebe za špekulacijama.

-Znam za ankete u kojima su se građani jasno izjasnili kako su za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, a znam da ima i onih gdje je većina protiv. Ipak, jedino pravo mjerilo je referendum koji će se održati u nedjelju, pa ćemo nakon toga znati egzaktan podatak što građani misle o tome – diplomatski je odgovorio Vrančić.

Hoćete li glasati za ulazak Hrvatske u EU?

- Da, osobno ću glasati za ulazak Hrvatske u EU jer mislim da je to od interesa za našu domovinu – rekao je za kraj Vrančić.

Obzirom na rezultate anketa provedenih putem interneta mnogi će zaključit kako nema šanse da uđemo u EU, pa iz tog razloga neće ni izaći na referendum, no, to je najveća greška svih onih koji ne žele članstvo. Razlog tome leži u činjenici da su zadnjom promjenom Ustava u Hrvatskom saboru građani postali suvišni i manje bitni. Prema dotadašnjim odredbama Hrvatska bi postala članica EU ako bi za to glasovalo više od polovice svih birača, a prema novim odredbama dovoljno je da glasuje više od polovice ljudi koji iziđu na referendum, što znači da bi o ulasku Hrvatske u EU moglo odlučivati samo pedeset ili sto tisuća građana. Štoviše, ukoliko na referendum izađe 15 državljana, a 10 ih bude ZA Hrvatska je u Uniji.

Anketi organiziranoj na ZDNews.hr portalu do sada je prisustvovao 301 građanin, a čak njih 235, odnosno 78 posto, glasovalo je PROTIV.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.