Zoran Sluga postaje simbol europskog otpora protiv Unije
Piše: dalje.com | Objavljeno 18.1.2012 u 18:00.
ZDNews.hr

Foto: dalje.com


Zoran Sluga nije do jučer bio općepoznat ni u Hrvatskoj, a danas se njegovo ime i njegova priča šire ubrzano internetom cijelom Europom. U Britaniji se na forumima čak počelo ozbiljno raspravljati da se osnuje i Fond za spas farme Zorana Sluge.

Zoran Sluga je glavni lik priče o pristupanju Hrvatske u Europsku uniju koju je objavio ugledni New York Times. Zoran Sluga je Hrvat koji će, ako većina njegovih sugrađana na referendumu glasa ZA, ostati vjerojatno bez svoje farme pilića. Novce za prilagodbu europskim standardima nema, a i da ima, vjerojatno bi ga svejedno uništila jeftinija talijanska konkurencija, rezignirano je primjetio i jedan od komentatora pod tekstom New York Timesa.

Novinari Suzane Dalley i Stephen Castle naglasili su kako je objekt kojeg će Sluga morati srušiti star čak 300 godina. A više ga neće biti. Samo zbog ulaska u Europsku uniju. Da su američke kolege još shvatile što prezime Sluga znači na hrvatskom jeziku, simbolika bi im vjerojatno bila i jača.

No, i ovako su od Sluge napravili sveeuropskog junaka. I sada da vidimo tog hrvatskog ministra ili eurobirokrata koji će mu se ikada usuditi srušiti farmu...

Zanimljivo je da nam i premijer Zoran Milanović, kojeg su također uvrstili u priču, stranim ušima ne širi toliko optimistične vizije hrvatske budućnosti u Europskoj uniji. U prognozama koje je dao za Times iščitava se puno opreza. Očito je propaganda namijenjena samo nama. A pred strancima ipak valja paziti da se ne ispadne neinformirana budala.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.