U GRADU ZADRU NEMA VRTIĆA S PETOSATNIM PROGRAMOM ZA DJECU
ZADARSKI VRTIĆI Plati za deset, dođi nakon pet!
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 18.1.2012 u 16:53.
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Na službenoj web stranici Grada pismom jedne Zadranke otvorena je tema zbrinjavanja djece u zadarskim vrtićima po petosatnom programu. U njezinu se pismu navodi da je Grad Zadar ukinuo petosatni program, ali iz nadležnog Upravnog odjela to demantiraju.

- U rujnu sam upisala dijete u vrtić na petosatni program. Vrtić je prikupljao papire za subvenciju i, ako uđe u taj program, vrtić je trebao biti jeftiniji. I jutros - iznenađenje: u vrtiću su mi rekli da ih Grad subvencionira, ali im je ukinuo petosatni program - navodi razočarana Zadranka po kojoj petosatni program, jeftiniji od desetosatnog, postoji samo u dva ili tri vrtića na području grada i vrtiću u Bibinjama.

- Zar vi mislite da svi roditelji rade cijeli dan i da djeca nemaju pravo na socijalizaciju? Zanima me tko je to tako pametno odlučio da mom djetetu treba deset sati vrtića ili mu uopće ne treba? - pita se ova Zadranka ironično izražavajući svoje zadovoljstvo što u Gradskom vijeću “sjede pametni ljudi koji znaju što je dobro za mene i moje dijete”.

Interes grada

- Nitko ni jednom vrtiću u Zadru ne brani da, uz standardni desetosatni, ima program od pet, šest ili sedam sati! Nitko iz Grada bilo kome nije dao nikakvu sugestiju, instrukciju ili zapovijed o trajanju vrtićkih programa.

Ali, točno je da od Nove godine nema vrtića s petosatnim programom, zato što to nije zanimljivo vrtićima, jer su to različiti programi i to bi od njih zahtijevalo dodatno zapošljavanje.

Jednostavno, vrtići za to nemaju interes, ali takvi roditelji mogu svoje dijete za 700 kuna upisati po desetosatnom programu i po dijete doći nakon pet sati, pa ne vidim u čemu je problem - kaže pročelnik za predškolstvo Joso Nekić i pojašnjava da je Grad nekim vrtićima subvencionirao petosatni program dok su vrtići za to imali interesa.

Kada bi bilo interesa roditelja za petosatne programe u vrtićima, takvih bi programa bilo u vrtićima, ali bi bili skuplji, jer bi ih Grad sufinancirao manjim iznosom od onog punog programa, objašnjava Nekić obrazlažući da je interes Grada prvenstveno puni, desetosatni program jer se radi o pomoći za zaposlene roditelje, ali podvlači da nitko, a najmanje Grad, ne brani vrtićima uvođenje kraćih programa.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.