GRAD ZADAR ĆE FINANCIRATI NIZ KULTURNIH DRUŠTAVA
Zadar: kulturi iz proračuna 48,4 milijuna kuna
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 17.1.2012 u 14:09.
ZDNews.hr

HNK Zadar Foto: Slobodna Dalmacija


Grad Zadar je za 2012. godinu za kulturu ukupno u proračunu predvidio 48,4 milijuna kuna - uz Gradsku i Znanstvenu knjižnicu te HNK, kojima je Grad osnivač, predviđeno je financiranje rada niza kulturnih društava, festivala, izložbi i drugih kulturnih manifestacija.

Za rad Gradske knjižnice ove je godine Grad osigurao šest milijuna kuna, za Znanstvenu knjižnicu 5,2 milijuna, te za Hrvatsko narodno kazalište četiri milijuna kuna. U ove tri ustanove Grad financira plaće za ukupno 93 zaposlenika (45 u Gradskoj knjižnici, 31 u Znanstvenoj knjižnici i 17 u HNK-u).

U gradskom Odjelu za kulturu je istaknuto da je Gradska knjižnica lani imala čak 15.389 korisnika, no da knjižnica, koja djeluje na pet lokacija u Zadru, ima i puno veći broj programa uz svoju osnovnu djelatnost.

Za manifestaciju “Zadarsko kazališno ljeto”, koju čine dramski i glazbeni program, Grad je predvidio 300.000 kuna. Za rad Gradske glazbe, jedne od najstarijih u Hrvatskoj, u proračunu u 2012. godini izdvojeno je 150.000 kuna.

Toliki iznos im je bio određen i lani, a smanjivanja nema ni za HPGD “Zoranić”, koji će i ove godine raspolagati sa 120.000 kuna. Grad je, prema svojoj procjeni, za rad zadarskoga komornog orkestra i ove godine izdvojio 420.000 kuna, a za Glazbene večeri u Svetom Donatu 550.000 kuna.

Glazbene večeri ocijenjene su kao najvažnija i najuglednija zadarska umjetnička manifestacija, koja se održava od 1960. godine i predstavlja vrhunac zadarske koncertne sezone.

Festivalu “Zadar snova” Grad je odobrio 170.000 kuna, a kulturnjaci su osobito zainteresirani za nastavak održavanja međunarodnoga filmskog festivala “Film Forum Zadar”, te ga Grad i ove godine podržava s 200.000 kuna.

U obrazloženju je istaknuto kako “Film Forum Zadar” potiče filmsku kulturu i filmsku industriju u zadarskoj regiji, s fokusom na europsku koprodukciju. Ovogodišnji filmski festival u kolovozu će realizirati programe europske koprodukcije, retrospektivu klasika, studentskih filmova i dokumentarnih filmova, uz prateće okrugle stolove.

Iz proračuna Gradskog odjela za kulturu financira se i polovica ukupnog iznosa potrebnog za rad Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU), za što Grad i ove godine izdvaja 750.000 kuna. Istodobno, Grad je odobrio 80.000 kuna za otvaranje riznice zadarske pravoslavne crkve svetog Ilije, za što je sredstva od Grada zatražila „Srpska pravoslavna općina Zadar“.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.