Zbog povećanja cijene goriva, kruh skuplji za 70 lipa
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 13.1.2012 u 14:48.
ZDNews.hr

Zadrane je u srijedu ujutro iznenadilo poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda u Tvornici kruha / Luka GERLANC / CROPIX Foto: Slobodna Dalmacija


Zadrane je u srijedu u trgovinama dočekalo neugodno iznenađenje – Tvornica kruha poskupila je svoje proizvode u prosjeku do četiri posto.

Pojedine vrste kruha bile su skuplje za 70 lipa, a najviše su poskupjeli pekarski proizvodi: za kroasan Tvornice kruha koji je u utorak koštao četiri kune, u srijedu ujutro trebalo je izdvojiti čak 5,5 kuna! Iako u trgovinama razne namirnice poskupljuju gotovo svakodnevno, na cijene kruha građani su posebno osjetljivi, posebice oni socijalno ugroženi kojima nije svejedno košta li kruh kunu skuplje.

– Ne, ne radi se o nekom velikom poskupljenju. Cijene nekih vrsta kruha smo podigli za nekoliko desetaka lipa, ali standardne vrste bijelog, polubijelog, raženog kruha ostale su iste, tako da smo zadržali socijalni minimum. I do daljnjega ih nećemo povećavati, tako da ne vidim u ovome neku veliku stvar, jer je riječ o nekim posebnim vrstama kruha, a i tu cijene nisu značajnije išle gore.

Nije puno

Istina, poskupili smo i neke pekarske proizvode što opet nema utjecaja na socijalno ugrožene građane. Razlog poskupljenja su, među ostalim, cijene goriva, sirovina, aditiva...

Također, nećemo pribjegavati smanjenju normativa kako bismo zadržali iste cijene. Naši se normativi znaju, a cijene su išle gore minimalno koliko trebaju – kaže Željko Mudražija iz Uprave Tvornice kruha, dodajući kako se o poskupljenju nisu konzultirali s konkurencijom, niti su posebno pripremali takvu odluku.

– Komunikacija s konkurencijom uopće ne postoji, ni mogućnost takvog dogovora, tako da ne znam jesu li oni podizali cijene, niti nas to zanima. Za nas je ovo samo korekcija u poslovanju prouzročena cijenama energenata i sirovina i ništa više od toga. Ne mislim da ćemo opet skoro dizati cijene, uostalom to će ovisiti o kretanjima na tržištu – kaže Mudražija.

Privatni pekari zadržali cijene

Privatna pekarnica “Kroštula”, koja ima nekoliko svojih prodavaonica u gradu i okolici, nije u srijedu poskupila kruh.

– U zadnje vrijeme nismo dizali cijene naših proizvoda. Za sada ne namjeravamo poskupljivati – kazali su nam iz “Kroštule”.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.