Vlada vraća porez na SMS, a službenicima kreditne kartice
Piše: 24sata.hr | Objavljeno 12.1.2012 u 14:48.
Naši operateri građanima nabijaju cijene koje su među najvišima u Europi, ostvaruju ekstra profite jer je roaming kod nas četiri puta skuplji nego u EU, kaže Vlada
ZDNews.hr

Zoran Milanović Foto: 24sata.hr


Mobilni operateri nisu predahnuli ni mjesec dana a Vlada Zorana Milanovića im je u već vratila harač od šest posto koji su do početka ove godine plaćali na zaradu koju su imali na SMS-ovima, MMS-ovima i razgovorima putem mobitela.

Podsjetimo da je taj namet uvela prethodna Kosoričina Vlada i potom ukinula od početka ove godine. Milanović je na sjednici Vlade u četvrtak namet vratio i operateri će ga plaćati najmanje godinu i pol dana, odnosno do ulaska Hrvatske u EU.

- Svjesni smo što radimo. U vremenima krize potrebna je veća solidarnost, a mobilni operateri u tim vremenima ostvaruju ogromne profite. Motiv nije čisto fiskalni već socijalni, razvojni i trebaju potaknuti mobilne operatere da više ulažu u infrastrukturu i da smanje cijene svojih usluga - pojasnio je Milanović ali i dodao da se ipak ne radi o penaliziranju operatera.

Naime, na sjednici su pobrojali da naši operateri građanima nabijaju cijene koje su među najvišima u Europi, da ostvaruju ekstra profite jer je roaming u Hrvatskoj čak četiri puta skuplji nego u EU, a istovremeno da jako malo ulažu u infrastrukturu. Konkretno, operateri u drugim zemljama zarađuju daleko manje a ulažu 100 eura po stanovniku, a kod nas svega 55 eura. Zahvaljujući ovom nametu, država će godišnje dobiti 300 milijuna kuna.

- To je puno ili malo novca, ovisi kako se uzme. S njim se, primjerice, moglo zadržati 20.000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji - oslikao je Čačić. Na sjednici Vlade su dodali da će operateri istovremeno biti oslobođeni poreza ako reinvestiraju dobit.
Milanović službenicima vratio kreditne kartice

Milanović je vratio kreditne kartice službenicima da se ne bi blamirali.

- Ovo je ljepotica – počeo je predsjednik Vlade i nastavio s točkom dnevnog reda kojom se uvodi reda u to tko sve može od državnih službenika koristiti službeni auto i vozača, potom mobitel i kreditnu karticu. Zbog toga što je nova Vlada ukinula državne tajnike, trebat će 40 službenih auta manje. No Milanović je zato vratio kreditne kartice za državne službenike jer ih 'sve moderne države uvode', i kako im, zapravo, ne bi bilo neugodno vani kad moraju nešto platiti.

- U dvije godine nam se događalo da službenici koji idu van ne mogu ništa platiti kreditnom karticom nego svežnjevima novca. No kartica je stvar povjerenja i ne smije biti privilegija nego sredstvo plaćanja – pojasnio je i nakon dvije godine, otkako ih je Kosor ukinula, vratio kartice državnim službenicima.
'Izađite na referendum to je milenijsko pitanje'

Milanović je još jednom pozvao građane da se odazovu referendumu o EU jer je to 'milenijsko pitanje'.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.