Linić pokreće 200 milijardi kuna: Hrvatska će građanima i tvrtkama ponuditi narodne obveznice
Piše: Novilist.hr | Objavljeno 12.1.2012 u 12:28.
Kukuriku "New Deal" starta 2013. godine, a vlasnicima bankarskih depozita bit će ponuđeno da ih po belgijskom modelu ulože u financiranje države.
ZDNews.hr

Foto: Novilist.hr


ZAGREB Ako Vlada u ovoj godini uspije stabilizirati državne financije i sačuvati kreditni rejting, Hrvatska bi u sljedećoj godini mogla izdati »narodnu obveznicu«, odnosno država bi se mogla značajnije zadužiti kod svojih građana i poduzeća.

Mogućnost da obveznicu ciljano ponudi građanima i poduzećima koji u bankama ukupno imaju više od 200 milijardi kuna depozita najavio je ministar financija Slavko Linić, ali je pri tome naglasio kako se mora stvoriti niz preduvjeta da bi takva akcija Vlade bila uspješna, kao što je to nedavno bio slučaj u Belgiji koja se kod svojih građana zadužila za šest milijardi eura i to po kamati od 3,5 do 4,2 posto, ovisno o roku dospjeća obveznica (tri, pet ili osam godina).

– Prvo moramo svoriti preduvjete. Kako se izradom novog proračuna i povećanjem investicija koje jedine mogu stvoriti gospodarsku aktivnost borimo za povjerenje investitora i kreditnih agencija, tako se moramo boriti i za povjerenje građana. Tek kada steknemo njihovo povjerenje, možemo im i ponuditi obveznicu, kazao nam je Linić, dodajući da se to neće dogoditi prije sljedeće godine.

Na pitanje koliko bi ta obveznica iznosila, bi li se njome refinancirao dug ili prikupljala sredstva za investicije, te kolika bi se kamata ponudila građanima, Linić odgovara da se u ministarstvu »ne bave razvijanjem modela, nego stvaranjem preduvjeta da se takav potez povuče«.

– Sada je važno da pokažemo koliko smo odgovorni prema potrošnji novca kojim država raspolaže, da rasteretimo gospodarstvo, samo tako možemo zadobiti povjerenje, kaže Linić.

Iako ministar ne želi govoriti o kamatama i ročnosti obveznice, sigurno je da bi ročnost bila dulja nego na štednju u bankama, ali i da bi kamata bila značajno veća.

Ekonomski stručnjak Željko Lovrinčević upozorava da bi se model morao dobro razraditi, te da bi pitanje svih pitanja bilo hoće li obveznica biti kunska ili u eurima.kraj teksta

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.