PLJAČKAŠIMA ODZVONILO
Zadar nije Bronx, ali policajac vreba iza svakog kantuna
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 9.1.2012 u 11:04.
Svakoga dana, prije zatvaranja u noćnim satima, policijsko vozilo s dva policajca parkirano je nedaleko od trgovine.
ZDNews.hr

metro-portal.hr


Bliži se kraj radnog vremena male trgovine “Bakmaz” u središtu Zadra. Već je godinama stalna meta razbojstava i provala. U nekoliko mjeseci ta je trgovina opljačkana više od deset puta, a jedan prepad završio je i ranjavanjem prodavačice nožem.

Svakoga dana, prije zatvaranja u noćnim satima, policijsko vozilo s dva policajca parkirano je nedaleko od trgovine. Nakon što prodavačica zaključa vrata, policijsko se vozilo udalji, ali često opet istu lokaciju obiđe noću, ili pored dućana prođe iznenada danju. Radi li se o pojačanom nadzoru ili je policija sklopila ugovor o zaštiti s trgovačkim kućama čiji su se objekti učestalo pljačkali?

- Nemamo nikakav ugovor s trgovačkim lancima, ili nešto slično, već je naše djelovanje na terenu dio plana provođenja prevencije kaznenih djela razbojstava i razrješenja počinjenih djela. Taj plan je rezultirao drastičnim smanjenjem broja razbojstava u Zadru, pa tako u zadnjih 40 dana nismo imali ni jedan slučaj razbojstva, a razbili smo i organiziranu bandu koja je počinila niz razbojstava upravo u trgovinama mještovite robe.

Tek se na Staru godinu dogodio jedan slučaj razbojstva u trgovini sa suhomesnatim proizvodima, međutim i taj smo slučaj vrlo brzo riješili - kaže Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave zadarske.
Policija odnedavno radi na način da analitički prati trend počinjenja kaznenih djela i prema njemu izrađuje plan prevencije u kojemu pojačano prati one dućane koji su učestalo na meti razbojnika.
‘Najbolje je učiniti ono što napadač traži’
- Imamo velikog uspjeha tom prevencijom, ali i razrješenjem djela, pa smo uspjeli riješiti čak i slučaj razbojstva nad talijanskim državljaninom na Boriku. Na svim razinama imamo koordiniran rad kontakt policajaca na terenu, što je jedan vrlo vrijedan projekt od kojega nipošto nismo odustali, kako je bilo govora, pa sve do analitike koja procjenjuje mogućnost rizika nad pojedinim objektima. Uz to, naši su policajci obišli sve ugrožene objekte, te dogovorili djelovanje s djelatnicama koje rade u trgovinama, na koji se način ponašati ako se dogodi razbojstvo.

Često bi se događalo da se nakon razbojstva prvo zovu šef, rodbina, prijatelji, pa tek onda policija. Suprotstavljanje također nije preporučljivo, jer nikakav utržak ili polog novca nije vrijedan ljudskog života. Najbolje je učiniti ono što napadač traži, ali odmah potom alarmirati policiju i izvijestiti o točnom opisu počinitelja te zaštititi tragove napada, što znači zatvoriti trgovinu do dolaska policije. Ako nas se pravovremeno alarmira, sposobni smo uhvatiti počinitelje za nekoliko minuta - ističe Žodan.
Tvrd orah za lopove
Kako naglašava, to je plan iza kojega stoji načelnik Policijske uprave zadarske Darko Car koji inzistira na nazočnosti policije na ulici, na mjestima gdje se najviše događaju kaznena djela, a za pokrivanje svih tih mjesta policija radi sa svim ljudima koji su na raspolaganju.

Ono što je najvažnije, taj plan daje rezultate i Zadar više ne izgleda poput Bronxa, s pljačkama iz minute u minutu, usred dana. Vlasnici trgovina sve više ulažu u tehničku zaštitu, poput videonadzora, uz dobru suradnju s policijom. Trgovine postaju tvrd orah za lopove.

Josip Bakmaz: Manje je pokušaja razbojstava

- I mi osjećamo pozitivno projekt koji provodi policija boljim nadzorom na terenu. Manje je pokušaja razbojstva, osjeća se veća prisutnost policije. Učestali napadi na dućane problem su, međutim, čitavog našeg društva i to nije lako iskorijeniti. Mi smo prošle godine uglavnom imali dosta provala, za razliku od neposrednih prepada na trgovkinje. Uložili smo dosta i u tehničku zaštitu naših trgovina, a imamo i utvrđen plan postupanja naših djelatnica u slučaju provala ili napada, ali detalji toga plana neka ostanu tajna - kazao je Josip Bakmaz, vlasnik lanca trgovina “Bakmaz”.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.