TVRTKA ZADAR PROJEKT ODUSTALA JE OD POSLA
Slovenci odustali od ulaganja 60 milijuna eura
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 6.1.2012 u 11:31.
Slovenci prodaju 30.000 metara četvornih terena namijenjenog stambeno-poslovnoj gradnji u Murvičkoj za 9,7 milijuna eura
ZDNews.hr

Foto: Slobodna Dalmacija


Tvrtka “Zadar projekt”, koju je osnovala skupina slovenskih poduzetnika iz Maribora, odustaje od izgradnje stambeno-poslovnog naselja Murvička u Zadru.

Tvrtka je objavila poziv za dobivanje ponuda potencijalnih kupaca za kupoprodaju zemljišta s dokumentacijom za projekt “Stambeno-poslovno naselje Murvička” koji obuhvaća prodaju zemljišta veličine skoro 30 tisuća kvadratnih metara, na kojemu su porušeni prijašnji objekti poput tvornice Vinilplastika, električni priključak snage 4,5 MW, cjelokupnu urbanističku dokumentaciju s detaljnim planom uređenja, parcelacijom i elaboratom rekonstrukcije Murvičke ceste, zatim projektnu dokumentaciju za objekte naselja Murvička s glavnim projektima 1. faze, te upravni postupak s lokacijskim dozvolama, potvrdama glavnog projekta 1. faze, čak i s plaćenim vodnim i komunalnim doprinosima.

Riječ je o poslu koji je vrijedan oko 19 milijuna eura i čija je realizacija krajnje neizvjesna ako se do 20. siječnja ne pojavi netko s konkretnom ponudom.
Nema novca

- Sve dozvole imamo, uložili smo do sada dosta sredstava u taj projekt, ali donesena je odluka da se u ovakvoj situaciji na tržištu i Hrvatske i Slovenije ne ide u građenje. Razlog je ekonomska kriza u kojoj je bilo nemoguće pronaći sredstva za izgradnju projekta, znači problem je u novcu. Projekt je već gotov godinu i pol, sve je crno na bijelo i sve čisto, kako bi se reklo. Vidjet ćemo hoće li doći neka ponuda, sve je moguće.

Za onoga tko je zainteresiran za ovaj projekt, uvid može dobiti u našim prostorijama u Ulici 7. domobranske pukovnije u Zadru, nakon čega može složiti ponudu za dva-tri dana, tako da ovaj rok nije prekratak. Može se graditi u više faza odjednom ili pojedinačno, a sadržaji naselja definirani su Detaljnim urbanističkim planom - bilo je sve što je za Slobodnu Dalmaciju izjavio Branko Popov iz Slovenije, direktor “Zadar projekta” d.o.o.

U pozadini ove prodaje tri hektara građevinskog terena u središtu Zadra je afera propasti velike građevinske tvrtke MTB iz Maribora i velika kriza druge po veličini banke u Sloveniji - Nove kreditne banke Maribor.

U Murvičkoj ulici desetljećima je bila zadarska prerada plastičnih masa, u pretvorbenim i privatizacijskim zavrzlamama vlasnik nekadašnje Vinilpastike postao je NEC, a Kemoplast su kupili Slovenci, vezani uz Kovinoplastiku i kemijsku industriju.

Druga ekipa Slovenaca osnovala je tvrtku “Zadar projekt” koja je otkupila terene nekadašnjih tvornica (koje su se preselile u zonu Poličnik), izradila i projekte za budući stambeni kompleks koji je prije četiri godine usvojilo Gradsko vijeće kao DPU Murvička. Prema tom planu, gradilo bi se nekoliko stambeno-poslovnih objekata s ukupno 380 stanova, tu bi bili vrtić, podzemne garaže, sav potreban sadržaj za novi stambeni kompleks, s tim da je Tvornica kruha ostala izvan obuhvata tog plana.

Vlasnici “Zadar projekta” su šest slovenskih tvrtki koje je predvodio MTB, a tu su i tri tvrtke kćeri Mariborske banke koja je očito ozbiljno računala na profit od stambene gradnje u Zadru.

No, nastupila je kriza, na terenu u Murvičkoj ništa nije napravljeno, a planirana je investicija od oko 60 milijuna eura, a u međuvremenu je MTB otišao u stečaj. Mariborska banka je priznala da je u cijelom poslu izgubila 18 milijuna eura, a zbog toga je nedavno dao ostavku i predsjednik Uprave ove banke Matjaž Kovačič.
Čekat će pad cijene

U situaciji kad “Zadar projekt” raspisuje natječaj za prodaju cijelog kompleksa, zanimljivo je da stečajna upraviteljica MTB-a Milena Sisinger tvrdi kako “Zadar projekt” vjerojatno nema nikakvu vrijednost, a sudski su vještaci procijenili da ovaj nesuđeni stambeni kompleks u Zadru vrijedi samo 9,7 milijuna eura.

Sudeći po kratkom roku prijave na natječaj, u “Zadar projektu” vjerojatno očekuju da će do eventualne prodaje doći tek u drugom ili trećem pokušaju kad se spusti cijena.

Rupa u bilanci Mariborske banke

Rupa u bilanci Nove kreditne banke Maribor od 18 milijuna eura trebala bi se, dakle, popuniti prodajom terena u Murvičkoj ulici u Zadru, a tek ako se to realizira, može se očekivati početak gradnje na ovom atraktivnom terenu usred Zadra.

Jahta u Sukošanu

Vlasnik MTB-a Blaž Mlinarič je preko tvrtke kupio jahtu vrijednu više od pola milijuna eura, koja je na vezu u Marini Dalmacija između Sukošana i Bibinja. I u tom poslu su slovenski mediji primijetili čudnu pomoć odgovornih iz Mariborske banke.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.