ČEKA SE ODLUKA MINISTRA
Ekonomski faks neće smjeti upisivati studente do 2014.?
Piše: danas.net.hr | Objavljeno 5.1.2012 u 11:50.
Veliki udar na financiranje fakulteta
ZDNews.hr

danas.net.hr


Ako ministar Jovanović potvrdi preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Ekonomski fakultet u Zagrebu, ujedno i najbogatiji fakultet u državi, neće moći upisivati studente do 2014. godine! Razlog - neispunjavanje minimalnih uvjeta kvalitete nastave.

Naime, Ekonomskom fakultetu u Zagrebu prijeti zabrana upisa studenata na sve dodiplomske studije do 2014. godine, doznaje Poslovni dnevnik. Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), koja regulira tržište državnih i privatnih fakulteta u Hrvatskoj, u srijedu je objavila preporuku ministru Željku Jovanoviću da zabrani na dvije godine upis studenata na taj fakultet zbog neispunjavanja minimalnih uvjeta kvalitete izvođenja studijskih programa.


Na jednog zaposlenog nastavnika 80 studenata

Jasmina Havranek, ravnateljica AZVO-a, kaže da zagrebačka Ekonomija ima 80 studenata na jednog stalno zaposlenog nastavnika, što je daleko izvan propisa.

"Pravilnikom je određeno da taj odnos ne smije biti veći od 1:30, a na tom fakultetu, čak kada se ubroje i suradnici omjer iznosi 1:55, te stoga nismo mogli ići u smjeru izdavanja potvrde o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti", kaže Havranek. Preporuka je, dodaje, donijeta na temelju analize koju je provela stručna skupina u kojoj su, uz domaće stručnjake iz Rijeke i Osijeka, bili i profesori s Oxforda te s Freie Universitaeta iz Berlina.

Veliki udar na financiranje fakulteta

No, preporuku regulatora prije nego postane pravovaljana mora odobriti ministar, koji nije bio dostupan za komentar o tome što će učiniti s preporukom Agencije. Ni iz resornog ministarstva nisu odgovorili na službeni upit, a situaciju nisu htjeli komentirati ni na Ekonomskom fakultetu.

Inače, Ekonomski fakultet u Zagrebu po prihodima je najveća obrazovna institucija u Hrvatskoj. Prije šest godina Institut za javne financije procijenio je da je taj fakultet imao godišnji prihod od 123 milijuna kuna, no neslužbeno se doznaje da je lani on iznosio gotovo 200 milijuna kuna. Gotovo 70 posto od tog iznosa fakultet je uprihodio od školarina, pa bi ukidanje upisnih kvota moglo imati velike financijske posljedice na fakultet.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.