Nastavnici plaču zbog nediscipline učenika
Piše: Zadarski List | Objavljeno 5.1.2012 u 10:42.
Nedisciplina u školama postala je neizdrživa, problematičnim se učenicima ne može stati na kraj, a nastava zbog toga potpuno gubi smisao.
ZDNews.hr

Zadarski List


Nedisciplina u školama postala je neizdrživa, problematičnim se učenicima ne može stati na kraj, a nastava zbog toga potpuno gubi smisao. Nije rijetkost da nastavnice uplakane izlaze sa sata ili da učenici toliko uzrujaju nastavnike da mi ostali nismo sigurni hoće li biti u stanju normalno održati sljedeći sat - upozorila je novog ministra obrazovanja Željka Jovanovića nastavnica matematike Antonija Horvatek, otvorenim pismom u kojem traži reviziju pravilnika i drugih propisa koji su škole doveli u poziciju da u učionicama više ne mogu održati ni minimalnu disciplinu.

- Problemi počinju već od prvog razreda osnovne škole, a dalje samo kulminiraju... Slušam o jednoj učiteljici prvog razreda koja u svom razredu ima hiperaktivnog učenika i koji se za vrijeme tjelesnog jednostavno popne na drvo i ne želi sići - navodi Horvatek te dodaje da je to samo jedan od svakodnevnih primjera s kojima se učitelji moraju nositi.

Kad je riječ o nedisciplini u razredu, stručne službe imaju važnijih prioriteta, a ravnatelji ne znaju što bi, veli ova učiteljica iz Ivanić-Grada, koja upozorava da vlasti ovaj problem već godinama guraju pod tepih.
Problem ocjenjivanja

Škola je, kaže, prestala biti mjesto gdje se može očekivati pristojno ponašanje, gdje se podrazumijeva da su učenici došli nešto naučiti, da će biti ocijenjeni u skladu sa svojim znanjem i trudom te da se trebaju s poštovanjem odnositi prema nastavniku.

- Prestalo se podrazumijevati da se od učenika nešto i očekuje, a na sve strane se priča o tome kako učenici imaju razna prava. Pritom se zaboravlja na prava djece koja žele naučiti i koja su zbog toga ozbiljno zakinuta - upozorava Horvatek.

Ova nastavnica matematike iz Osnovne škole Josipa Badalića u Graberju Ivaničkom podsjeća novog ministra i na problem ocjenjivanja jer se za taj posao, kaže, ni sama više ne osjeća sposobnom.

- Ako učenik ima 10 jedinica i tri dvojke, stručni suradnici u pravilu tvrde da je to za dvojku te nas upozoravaju da će tako razmišljati i inspekcija. Inzistira se na što manje jedinica i ponavljača "zbog rejtinga škole", a ako nekom roditelju ocjene nisu po volji, lako moguće da će u naš posao uključiti novinare i inspekciju - zaključuje Horvatek.
Čeka se očitovanje

Prezaposleni hrpom poslova na početku mandata, dužnosnici u Ministarstvu obrazovanja još nisu pročitali otvoreno pismo nastavnice Horvatek, no to će, kaže zamjenica ministra Marija Lugarić, učiniti uskoro i o njemu se očitovati. Kukuriku koalicija u svom se programu jasno odredila po pitanju nasilja u školi te najavila zapošljavanje stručnjaka za mentalno i psihološko zdravlje učenika. Nasilje u školama prevršilo je svaku mjeru i potrebno je poduzimati sistemske mjere, ponajprije preventivne, za njegovo subijanje, smatraju u koaliciji. Time gdje počinje nasilje te hoće li se, i kako, sustav pobrinuti za učenike koji svojim ponašanjem miniraju gotovo svaki školski sat, treba se tek pozabaviti aktualni ministar.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.