VLASNICI KAFIĆA MOGU ODAHNUTI
Dimit će se i u EU
Piše: Zadarski List | Objavljeno 4.1.2012 u 10:43.
U studenom na snagu stupa konvencija o Kontroli duhana. Postojeći zakon u skladu je s tim dokumentom, pa se on uskoro neće mijenjati
ZDNews.hr

Zadarski List


Vlasnici kafića koji su svoje prostore opremili skupom ventilacijom kako bi u skladu s važećim zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda mogli ugostiti i pušače, zasad ne moraju strahovati od toga da će im nova vlast uskratiti dozvolu za pušenje. U studenom ove godine, naime, ističe rok u kojem države potpisnice Konvencije o nadzoru nad duhanom moraju osigurati zrak bez duhanskog dima u svim zatvorenim javnim i radnim prostorima, uključujući i ugostiteljske objekte. Postojeći je zakon, tvrde u Ministarstvu zdravlja, potpuno u skladu sa spomenutom konvencijom te ga do daljnjeg ne namjeravaju mijenjati. "Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim se u cilju zaštite zdravlja građana utvrđuju mjere za smanjenje i ograničavanje duhanskih proizvoda u potpunosti se primjenjuje, uzimajući u obzir i odredbe Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru nad duhanom, odnosno preporukom Vijeća EU koja članicama preporučuje da do studenog 2012. osiguraju učinkovitu zaštitu od izlaganja duhanskom dimu i zatvorenim javnim prostorima", stoji u odgovoru što smo ga primili od Marijana Cesarika, zamjenika ministra zdravlja.

Bivši ministar zdravstva i danas tvrdi da primjena konvencije znači potpunu zabranu pušenja za sve javne, pa i ugostiteljske prostore.

- Preporuka je da se do kraja ove godine u svim javnim prostorima zabrani pušenje, to vam govori sve, kaže ministar Milinović.

U resornom je ministarstvu do 30. prosinca 2011. zaprimljeno ukupno 8.179 zahtjeva za izdavanjem dozvola za takve prostore, a većina ih je i odobrena. Rješenje o statusu pušačkog dobilo je dosad 7.579 lokala, a dozvolu za odvojeni pušački prostor njih 360. Odbijenicu je dobilo oko 200 ugostitelja koji nisu ispunili zakonom propisane uvjete.

Dozvola pušenja za tisuće kafića osigurala je dobru primjenu zakona: otkako je 2008. stupio na snagu, sanitarni su inspektori obavili ukupno 17.315 kontrola po kafićima i restoranima. U tri godine primjene tog zakona, zbog gosta zatečenog s cigaretom tamo gdje pušenje nije dopušteno izrečeno je tek 57 mandatnih kazni i podneseno 78 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

Potpuna zabrana pušenja u javnim prostorima, uključujući restorane i kafiće, na snazi je tek u manjini europskih država - u Grčkoj, Irskoj, Latviji, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i na Cipru. Ostale su države, slično kao Hrvatska, pušače smjestile u posebne prostore za pušenje, dok su bez zabrane pušenja u restoranima i lokalima danas još samo Češka i Mađarska.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.