NE DONESE LI VLADA NOVU ODLUKU POPUSTA U VELJAČI NEĆE BITI
Računi za plin od veljače bi mogli biti deblji za 2 do 5 posto
Piše: Zadarski List | Objavljeno 4.1.2012 u 9:25.
Plin u cijeloj Hrvatskoj koristi oko 600.000 kućanstava
ZDNews.hr

energetika-portal


Zadnjeg dana prošle godine prestao je važiti popust kojeg su kućanstva imala na poskupljenje plina iz siječnja 2010. godine te se očekuje odluka nove Vlade o tome hoće li popust produžiti i dalje, u ovoj godini, ili će plin kućanstvima poskupjeti, za dva do pet posto. Vlada Jadranke Kosor je, podsjetimo, u prosincu 2009. odobrila poskupljenje plina od 20 posto s početkom primjene od siječnja 2010. godine, donijevši odmah i Odluku o provedbi posebne mjere kućanstvima, prema kojoj su distributeri širom Hrvatske plin domaćinstvima smjeli poskupjeti za najviše 15 posto, dok im je ostatak povećanja cijene do kraja 2011. podmirivala država. Budući da je ta odluka istekla sa zadnjim danom prošle godine, plin bi sada kućanstvima trebao poskupjeti za dva, do najviše pet posto, ovisno o tome koliko su distributeri na pojedinom području plin poskupjeli 2010. godine. Plin u cijeloj Hrvatskoj koristi oko 600.000 kućanstava.

Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva gospodarstva, o ovome se još nije stiglo raspravljati, no nije isključena mogućnost da do kraja siječnja odluku o popustu produlje. Građani će u siječnju dobiti račune za prosinac, po staroj cijeni, odnosno s popustom, no ne donese li nova Vlada novu odluku, popusta u veljači, na računima za siječanj, više neće biti. U tom će slučaju, u prosjeku, računi za stan od pedesetak četvornih metara, u kojem se plin koristi za grijanje, kuhanje i zagrijavanje vode, mjesečno poskupjeti za desetak, do 12 kuna. U Zagrebu, u kojem prostorni metar plina sada košta 2,83 kune, njegova će cijena narasti na 2,94 kune, što je poskupljenje od gotovo četiri posto, u Rijeci će s 3,02 kune porasti na 3,09 kuna, dakle za 2,4 posto, a u Karlovcu sa 2,93 na tri kune, što je poskupljenje od oko tri posto.

Pravo na popust vlasnici kuća za odmor nisu imali ni do sada, što znači da njima trošak plina ostaje isti, dok je novost i to da će se, počev od ove godine, potrošnja plina na računima iskazivati u kilovatsatima (kWh), umjesto, kao do sada, u prostornim metrima (m3). Zbog toga će tijekom siječnja distributeri plina ponovno očitavati brojila, odnosno tražiti dostavu stanja, a sama promjena mjerne jedinice neće utjecati na cijenu plina. Hoćemo li plin plaćati za dva do pet posto više, trebalo bi biti poznato uskoro, najkasnije do kraja siječnja, dok nas u ovoj godini, općenito, očekuje i odluka o značajnijem poskupljenju plina, zbog usklađivanja cijena s europskima, koje su više i do 50 posto od hrvatskih.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.