DA ILI NE U EU?
Službeno počela kampanja za referendum o EU
Piše: HRT | Objavljeno 3.1.2012 u 16:19.
ZDNews.hr

Zastava Europske Unije Foto: Jutarnji.hr


Dana 22. siječnja ponovno ćemo na birališta. Ovaj put zbog referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Još su tri tjedna preostala za kampanju koja je i službeno počela.

Jesu li građani dovoljno informirani?

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na konferenciji za novinare izvijestila je o aktivnostima u vezi sa završnom fazom referendumske kampanje i pristupanjem RH EU-u. Službeno je predstavila dokumente i druge informativne materijale koji će biti objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva: sažetak ugovora o pristupanju RH EU-u, sažeti pregled pregovora po poglavljima i odgovore na najčešće dvojbe građana o Europskoj uniji. Dokumente donosimo u prilogu.

Kampanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji temeljit će se na pet glavnih elementa:

• Transparentnost i dostupnost svih službenih dokumenata u vezi s pregovorima i članstvom Hrvatske u Europskoj uniji na internetskim stranicama Ministarstva, koji obuhvaćaju svu dokumentaciju u svih šest godina pregovora.

• Uključenost komercijalnih internetskih portala, sa svojim raspravama i intervjuima, te poveznicama na internetske stranice Ministarstva.

• Video-poruke hrvatskih političkih dužnosnika hrvatskim građanima, poljska poruka dobrodošlice i odgovor naših studenata, koje će se objavljivati na 4 nacionalne televizije, 17 lokalnih televizija, te u audio-verziji i na HR-mreži Hrvatskog radija i preko 80 lokalnih radijskih postaja. Elektronički mediji će u svojim programskim shemama također provoditi javne rasprave o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.

• Informativni materijali i brošure koji će biti distribuirani svim kućanstvima (Sve što ste htjeli znati o Europskoj uniji), te knjižnicama, školama, sindikatima, županijama, sveučilištima i političkim strankama (Što donosi članstvo u Europskoj uniji).

• Info-telefon Halo EU! (0800 622 622) gdje građani mogu dobiti odgovore na svoja pitanja


Cilj ponuditi sve relevantne i točne informacije

Pusić je naglasila da je osnovni cilj Ministarstva do datuma referenduma ponuditi sve relevantne i točne informacije o dosadašnjim pregovorima o članstvu u EU i što to konkretno znači za građane kad postanemo zemlja članica.

Pozvala je građane da izađu na referendum i donesu odluku za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.