JOŠ TREBA ODREDITI VISINU TEMELJNOG KAPITALA
Grad Zadar postaje većinski vlasnik KK Zadar na račun duga Državi od 31 milijun kuna
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 2.1.2012 u 9:50.
ZDNews.hr

Zadar slavi pobjedu nad Cibonom Foto: Arhiva (KK Zadar)


Grad Zadar će od sljedeće godine biti „uvjerljivi" većinski vlasnik Košarkaškog kluba „Zadar". U četvrtak je Povjerenstvu za profesionalne sportske klubove Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz Zadra upućen elaborat o preoblikovanju Kluba s tri četvrtine potrebnih dokumenata, a preostalo je još odrediti visinu temeljnog kapitala, cijenu pojedinačne dionice i utvrditi prijedlog klupskog Statuta.

- Grad Zadar nije apriorno želio biti većinski vlasnik KK „Zadar", ali će to u postojećim okolnostima i poštivajući svoju zakonsku obvezu uskoro postati. Želimo do kraja pomoći Klubu da preživi i uspješno završi proces preoblikovanja, a u budućnosti bismo, ako se pojavi dovoljan broj zainteresiranih za suvlasništvo u Klubu, zadržali samo kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu, izjavio nam je gradonačelnik Zvonimir Vrančić.

Procjenjuje se da će temeljni kapital Kluba iznositi negdje između 50 i 60 milijuna kuna iz čega je posve jasno da će, silom zakona, većinski vlasnik KK „Zadar" biti Grad. Naime, Klub samo prema Ministarstvu financija ima evidentirani dug od 31 milijun kuna, a u postupku preoblikovanja Ministarstvo svoje potraživanje ustupa Gradu pa se taj porezni dug u stvari briše i pretvara u iznos „gradskih dionica" sasvim dovoljan da Grad postane većinski vlasnik.

Ali, tih 31 milijun kuna sigurno neće biti i konačni vlasnički udjel Grada Zadra u Košarkaškom klubu: Klub je za korištenje Dvorane Krešimira Ćosića dužan „Višnjiku" oko 2,5 milijuna kuna, pa nije isključeno da i taj iznos bude pretvoren u dionice jer Grad s tim dugom u stvari i nema puno izbora, jer ako Klub ode u stečaj, gradsko poduzeće „Višnjik" se ionako ne bi naplatilo!

Uz 31 milijun poreznog duga i 2,5 milijuna duga „Višnjiku", tu je i 11 milijuna kuna duga raznim dobavljačima, a predsjednik Kluba Edvin Šimunov navodi i poreze za bruto plaće igrača i trenera, te 2,6 milijuna kuna rezerviranih za buduće sudske sporove s igračima, trenerima i menadžerima.

Kada se svi ti milijuni „preoblikuju" u temeljni kapital Kluba, njima valja pribrojiti i određeni iznos, također višemilijunski, s kojim bi Klub mogao funkcionirati neko vrijeme nakon preoblikovanja. Tako se ukupan temeljni kapital penje na između 50 i 60 milijuna kuna.

- Prije godinu dana na Općinskom i Trgovačkom sudu u Zadru imali smo 48 različitih parnica zbog višemilijunskih potraživanja od Kluba. Uspjeli smo taj broj smanjiti, očistiti broj predmeta i svesti to na dvadesetak parnica. Uz to, u ožujku ove godine imali smo 18,9 milijuna kuna duga dobavljačima, ali smo ga uspjeli smanjiti na trenutnih 11 milijuna, kazao nam je predsjednik KK „Zadar" Edvin Šimunov.

- Na adrese naših sponzora i članova Kluba uputili smo upitnike kako bi nam iskazali svoj eventualni interes za suvlasništvo nad Klubom. Imali bismo razloga za optimizam ako bi njihovi vlasnički udjeli bili približni njihovim sadašnjim sponzorskim godišnjim obvezama, kaže Šimunov i dodaje da je „potraga za sponzorima" i dalje intenzivna.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.