KAT I PRIZEMLJE SPREMNI SU ZA POSTAVLJANJE EKSPONATA
Sv. Iliji 80.000 kuna za riznicu crkvene umjetnosti
Piše: Zadarski List | Objavljeno 31.12.2011 u 17:12.
U proračunu Grada Zadra za 2012. godinu predviđeno je 80.000 kuna za riznicu crkvene umjetnosti pravoslavne crkve sv. Ilije Proroka u Zadru.
ZDNews.hr

Foto: Zadarski List


U proračunu Grada Zadra za 2012. godinu predviđeno je 80.000 kuna za riznicu crkvene umjetnosti pravoslavne crkve sv. Ilije Proroka u Zadru.

Protojerej stavrofor Petar Jovanović iz Uprave parohije u Zadru kaže da su sredstva namijenjena obnovi riznice ikona i ostale crkvene umjetnosti.

- Prije Domovinskog rata bila je to najbogatija riznica crkvene umjetnosti u Hrvatskoj. U ratu je riznica devastirana, a i neki su se predmeti uništili jer u međuvremenu nisu bili adekvatno čuvani. Zahvaljujući Miljenku Domjanu mnogi su eksponati restaurirani. Nešto su radili i ukrajinski restauratori na zahtjev Ministarstva kulture, a nešto restauratori u Novom Sadu. Velik je broj eksponata i sad su spremni za otvaranje riznice, govori Jovanović, dodajući da su su tražena sredstva dva puta odbijena pa mu je drago da je obnova riznice sad predviđena u proračunu Grada Zadra.

Kako dodaje, kat i prizemlje u crkvi sv. Ilije spremni su za postavljanje eksponata, a novac je potreban za stručni postav i potrebnu papirologiju. Jovanović se nada da će na proljeće uspjeti otvoriti muzej.

U muzeju će biti izložene ikone koje datiraju od 16. do 20. stoljeća, križeve, kadionice, antimis i druge stare predmete iz raznih dijelova Europe, Grčke, Rusije, Srbije i Hrvatske.

Jovanović vjeruje da će nakon otvaranja riznice opet brojni turisti razgledavati crkvene ikone u Sv. Iliji, kao što je to bilo i prije Domovinskog rata jer ovako vrijednu crkvenu zbirku šteta je ne podijeliti s ljudima.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.