PRVO NAJVEĆE ZVONO TEŠKO JE 550 KILOGRAMA
Zadarski nadbiskup blagoslovio novo zvono na Plovaniji
Piše: Zadarski List | Objavljeno 31.12.2011 u 16:57.
Kako saznajemo od župnika mons. Šime Perića, na zvoniku župne crkve na Plovaniji već su ranije postavljena dva zvona.
ZDNews.hr

Foto: Zadarski List


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misno slavlje u crkvi Sv. Josipa na Plovaniji u Zadru te blagoslovio novo zvono posvećeno obitelji.

Kako saznajemo od župnika mons. Šime Perića, na zvoniku župne crkve na Plovaniji već su ranije postavljena dva zvona. Prvo najveće zvono je teško 550 kilograma, ton SOL. Na njemu je natpis: "Sveti Josipe moli za nas, na slavu Boga i Blažene Djevice Marije, godine Gospodnje 1979." i slika svetog Josipa. Na ovom zvonu je i sljedeći tekst: "Za vrijeme pape Ivana Pavla II., nadbiskupa Marijana Oblaka i župnika don Šime Sturnela." Drugo srednje zvono je teško 350 kilograma, ton LA, sadrži natpis: "Sveta Stoše, sveti Šime olakšajte puku brime. Blagoslovi Bože Zadar, sve otoke i sav Kotar. Na drugom su zvonu slike svete Stošije, svetog Šime i svetog Krševana. Zvono je također iz 1979. godine, a na njemu je i tekst: "Za vrijeme pape Ivana Pavla II., nadbiskupa Marijana Oblaka i župnika don Šime Sturnela." Treće novo zvono ima 270 kilograma, ton TI, s natpisom: "Sveta Obitelj čuvajte nas. Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Tekst "Zajedno u Kristu" je uz sliku obitelji okupljenih na susretu s papom Benediktom XVI. u Zagrebu, 2011. godine. Na zvonu je i tekst: "Pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine", kao i slike: Svete Obitelji, zavjetnog križa, hrvatskog grba i amblema susreta s papom u Zagrebu, 2011. godine. Zvono je izrađeno u ljevaonici Premiata fonderia, ing. Francesco De Poli, Vittorio Veneto u Italiji.

- Zvono je iz Italije u Zadar preneseno u ponedjeljak 12. prosinca, a za sva tri zvona bit će ugrađeni čekići za slavljenje ili "luncijanje" u prigodi velikih svetkovina i blagdana, rekao nam je mons. Šime Perić.

- Također bit će postavljeni novi digitalni uređaji za zvonjenje.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.