VRLO USPJEŠNA GODINA ZA LIKOVNU UDRUGU „ART FORUM ZADAR“
Boris Žuža: S Interkulturalnom art promocijom upoznali smo širu javnost
Piše: Zadarski List | Objavljeno 30.12.2011 u 16:47.
Osim već tradicionalne izložbe "Interkulturalna art promocija", ovu je godinu obilježio nastup zadarskih likovnjaka u Zagrebu.
ZDNews.hr

Boris Žuža Foto: Zadarski List


Godina na isteku za likovnu je udrugu "Art Forum Zadar" bila vrlo uspješna. Osim već tradicionalne izložbe "Interkulturalna art promocija", ovu je godinu obilježio nastup zadarskih likovnjaka u Zagrebu.
Dvije izložbe

- Što se tiče naših aktivnosti u 2011. godini prije svih bi valjalo istaknuti dva događaja. Riječ je o dvije izložbe koje se obimom i značajem ističu. Prva je jubilarno, peto izdanje izložbe "Interkulturalna art promocija" koja je tijekom mjeseca kolovoza bila postavljena u izložbenom prostoru Narodnog muzeja Zadar, odnosno njegova odjela Muzej grada Zadra.

Izložba je postigla zapaženu percepciju svekolike javnosti, ali i vrlo zapaženu opservaciju u medijskom prostoru od različitih televizijskih kuća, internet portala i novinskih glasila gdje osobito mjesto pripada prilozima Zadarskog lista kojima se već dugi niz godina na vrlo kvalitetan način prati i prezentira bitna događanja vezana uz rad naše udruge i njezine izložbe "Interkulturalna art promocija".

Drugi važan događaj za našu udrugu u minuloj godini svakako je gostovanje "Interkulturalne art promocije" u Zagrebu tijekom mjeseca studenog. To je vrlo bitan iskorak u našim nastojanjima da ovaj umjetnički projekt s određenim globalnim obilježjima estetičkog i etičkog prezentiramo što širem krugu zainteresiranih. Posebna zanimljivost je i izložbeni prostor u kojem je u Zagrebu naša izložba gostovala. Riječ je o Gradskoj knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović" koja se nalazi na Cvjetnom trgu, tzv. zagrebačkoj špici. Ta činjenica govori o tomu da umjetnička djela svoj elementarni smisao najbolje postižu u direktnoj komunikaciji ili svojevrsnom dijalogu djelo - promatrač i obratno što je u ovom slučaju došlo pogotovo do izražaja, kazuje nam o najvažnijim postignućima likovne udruge "Art Forum Zadar" njezin voditelj, te istaknuti likovni umjetnik i pedagog Boris Žuža.

Govoreći o ostalim važnim uspjesima "Art Foruma Zadar" u 2011. godini Žuža dodaje:

- Uz ova dva, za nas vrlo bitna, događaja u ovoj smo godini imali i još neke. "Interkulturalna Art Promocija" je tijekom travnja i svibnja gostovala u Gradskoj knjižnici Benkovac, u gradu koji je jedno od naših županijskih središta. Tu bi valjalo istaknuti agilnost Mile Marića, ravnatelja Knjižnice što se uklapa u zamisao da i manje sredine postaju veće priređivanjem primjerenih događanja. Konačno, godinu smo zaključili održavanjem naše tradicionalne izložbe "Ljepota različitosti" u izložbenom prostoru Državnog arhiva Zadar. No, osim navedenih zajedničkih izložbi valjalo bi izdvojiti samostalne izlgalačke projekte naših članova. To su izložba "Thinking about" Rade Zrilića postavljena tijekom siječnja u Gradskoj loži gdje je uz likovna djela osobitih značajki predstavljena autorska knjiga - katalog u kojoj su osim reprodukcija izloženih likovnih djela predstavljeni i autorovi etičko - estetički eseji, crtice i zapisi. Osim Zrilića, samostalnu je izložbu u Galeriji francuskog instituta u Zagrebu imao i naš istaknuti član Mario Tomas, a izložbu umjetničkih fotografija u Gradskoj knjižnici Benkovac imao je Branko Antunović. Govoreći prije svega o našim izlagalačkim aktivnostima neizbježno je istaknuti dio članova koji su nesebično pomogli njihovu realizaciju. To su Rade Zrilić, Branko Antunović, Silvija Perović, Mario Tomas, Božo Rupčić i Milan Ciglar.

Sjećanja

Na izložbi "Ljepota različitosti" koja je svečano otvrena prije nekoliko dana spomenuta su imena nekih umjetnika i likovnih kritičara koji su pošli na bolji svijet.

- S dužnim bih poštovanjem spomenuo naše članove, vrsne likovne umjetnike Antu Grancarića i Tomislava Grgina koji su na žalost u našim vječnim spominjanjima. Također, treba spomenuti i novinare vašeg lista koji su nas svojim pisanjem dugi niz godina nesebično pratili i na relevantan način nam davali podršku, pokojne Šefika Nadarevića i urednika kulturne rubrike Gorana Bujića, ističe Žuža, te o planovima "Art Foruma Zadar" za 2012. godinu dodaje:

- U dosadašnjem smo djelovanju imali adekvatnu podršku ureda za kulturu Grada Zadra i Zadarske županije na čemu im se od srca, nadajući se nastavku takve suradnje, zahvaljujem. Jedan od naših glavnih planova za nadolazeću godinu je organizacije šeste "Interkulturalne art promocije", a što se tiče ostalih aktivnosti nadamo se da će ostati u okviru ovih iz 2011. godine. Osim zajedničkih izložbi bitnu podršku našim nastojanjima daju i samostalne izložbe naših članova.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.