REPORTER ZVONIMIR ATLETIĆ PRATIO JE RAD O. ANTE GABRIĆA
Izložba o životu o. Ante Gabrića
Piše: Branimir Basna | Objavljeno 30.12.2011 u 15:26.
Zvonimir Atletić dugogodišnji je fotograf Glasa Koncila i drugih medija, a fotografski je pratio i o. Antu Gabrića
ZDNews.hr

O. Ante Gabrić pomagao je ponajviše djeci Foto: Arhiva


"Sveti Ante Neretvanski" naziv je izložbe fotografija autora Zvonimira Atletića, postavljene u Samostanu sv. Marije u Zadru u čast velikom hrvatskom misionaru, isusovcu o. Anti Gabriću koji je djelovao u Bengaliji u Indiji, gdje je došao krajem 1938. godine. O. Ante Gabrić rođen je u Metkoviću 1915. godine , a u Isusovačko sjemenište primljen je u Travniku 1926. godine gdje je maturirao sedam godina poslije. Odmah nakon mature primljen je u isusovački novincijat, položio je isusovačke redovničke zavjete, studirao filozofiju u Italiji, a 1938. godine odlazi kao misionar u Indiju gdje i umire 1988. godine.

Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi, organizirao rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice, a za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, dok djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova, organizirao je prehranu školske djece, a talentiranu djecu je slao na dodatno školovanje.

Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime "Father Ante Gabrić". Za života je pokrstio na tisuće ljudi, a surađivao je i s Majkom Terezom. Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. a pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Mariapolli”. Na sprovodu je bilo oko 20 000 katolika, muslimana i hindusa, a valja naglasiti da je pokopan s šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora. Pokrenut je postupak, da se proglasi blaženim i svetim.

Zvonimir Atletić dugogodišnji je fotograf Glasa Koncila i drugih medija, a fotografski je pratio i o. Antu Gabrića. Izložba predstavlja seriju crno-bijelih fotografija, a do sada je obišla veći broj hrvatskih gradova. Ovom duhovno-kulturnom događaju nazočili su mnogi poznati Zadrani među kojima i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, mons. dr. Pavao Kero, ravnatelj SICU-a, prof. Radomir Jurić, savjetnik Arheološkog muzeja, Ivan Ugrin, te župan zadarski Stipe Zrilić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.