RASPODJELA NOVCA
"Antifašistima" 5.000 kuna manje, "domobranima" 15.000
Piše: Zadarski list | Objavljeno 27.12.2011 u 13:41.
Član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije Jakov Jukić, napominje da bi se upravo u Zadru trebala održati proslava 68. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma
ZDNews.hr

Zadarski Antifašisti Foto: Zadarski list


Za programe udruga branitelja Domovinskog rata u proračunu Grada Zadra, iz sredstava kojima upravlja UO za socijalnu skrb i zdravstvo u 2012. godini se planira ukupno izdvojiti 590.000 kuna koliko je, prema Programu potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra za 2012. godinu izdvojeno i u 2011. Istodobno je stavka pod kojom se financiraju programi udruga proizišlih iz II. svjetskog rata i poraća sa 100.000 kuna, koliko je iznosila u proračunu za 2011., smanjena na 60.000 kuna.

Nedovoljno i za račune

Prema odgovoru dobivenom iz UO za socijalnu skrb i zdravstvo tih će se 60.000 kuna rasporediti na osam udruga. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije primit će 15.000 kuna koliko će dobiti i Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" Zagreb, ogranak Zadar, za koju je prošle godine izdvojeno 30.000 kuna. S 10.000 kuna financirat će se rad Udruge ratnih i vojnih invalida grada Zadra, dok će se po 5.000 kuna izdvojiti za Udrugu logoraša antifašista u talijanskom koncentracijskom logoru Molat koja je u 2011. iz gradskog proračuna imala 15.000 kuna, Udrugu za stradalnike II. svjetskog rata pod okupacijom Italije i Njemačke od '41. do '45. i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika.

5.000 kuna ravnopravno će podijeliti Zdrug udruga hrvatskih političkih uznika RH i inozemstva i Hrvatsko društvo političkih uznika "Ivo Mašina" koje, kako se pojašnjava u odgovoru iz UO za socijalnu skrb i zdravstvo, "koriste isti prostor, bave se istom problematikom i dio članstva im se preklapa".

U odnosu na 2011., kada je bilo izdvojeno 20.000 kuna, za četvrtinu su smanjena sredstva kojima će Grad Zadar poduprijeti rad Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.

- Mi smo uputili zahtjev za značajno većim sredstvima za potrebe djelovanja udruge. Ni s 20.000 kuna, a kamoli s 15.000 kuna, ne bismo mogli pokriti ni najosnovnije troškove kao što su računi za struju, vodu, telefon i uredski materijal, a članovi udruge uz to redovito odlaze na obilježavanja različitih obljetnica, poput odlaska u Brezovicu 22. lipnja ili u Jasenovac. Sudjelujemo u Stalnom forumu udruga antifašista, partizana i povijesnih instituta Jadransko-jonskih gradova, a ove godine imamo i obljetnicu masovnog odlaska u partizane s otoka, osobito otoka Iža. S obzirom da je 75% spomenika NOB-a uništeno, radimo na prikupljanju dokumentacije o njima, potrebno je izvršiti uvid u ono što je ostalo i fotografirati. Također, imamo u planu osnovati gradsku udrugu u Zadru i, budući da su već oformljene udruge u Biogradu i Gračacu, oformiti i zajednicu udruga koja će djelovati na županijskoj razini. Morat ćemo tražiti sredstva i od Županije, jer su naši članovi ljudi sa skromnim primanjima i mnoge je, ako za odlaske na obljetnice, moraju izdvojiti i do 100 kuna, kazao je Jakov Jukić, član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
Nedostatak poštovanja

Jukić napominje kako bi se upravo u Zadru trebala održati proslava 68. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma čime se komemorira niz bitaka između sredine studenog i 9. prosinca 1944. kojima je okončan rat u Dalmaciji. No, bez sredstva, zadarsko domaćinstvo obljetnice može doći u pitanje.

Ipak, više od samog smanjenja iznosa za rad Udruge, antifašisti aktualnoj gradskoj vlasti zamjeraju nedostatak poštovanja prema palim borcima u NOB-u.

- Nije ni časno ni pošteno da se na državne praznike vijenci polažu samo na spomen obilježje poginulima u Domovinskom ratu, a ne i na spomen obilježje borcima NOB-a. Kada članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca polažu vijence, to čine pod oba spomenika. Jedan i drugi spomenici su palim domoljubima, to su naša braća i naša djeca, ističe Jukić.

100.000 kuna zakladi "Za istinu o Domovinskom ratu"

Zaklada "Za istinu o Domovinskom ratu", čiji su utemeljitelji supruga generala Ante Gotovine Dunja Zloić-Gotovina, Željko Hučić i načelnik Općine Pakoštane Milivoj Kurtov, iz gradskog će proračuna u 2012., prema odgovoru iz UO za financije, dobiti 100.000 kuna, koliko je primila i u 2011.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.