KIM JONG-UN
Upoznajte novog diktatora Sjeverne Koreje
Piše: Index.hr | Objavljeno 19.12.2011 u 17:29.
O vjerojatnom budućem diktatoru Sjeverne Koreje ne zna se puno. Osim propagandnih imena kojima su ga krstili državni mediji, poznato je da ima između 27 i 29 godina, te da se obrazovao u Švicarskoj. Navodno je veliki obožavatelj košarke.
ZDNews.hr

Kim Jong-un Foto: Index


"VOLJENI vođa" je mrtav, živio "Veliki nasljednik", "Veliki drug" i "Mladi general"! Sve to su titule na kojima se gradi kult ličnosti Kima Jonga-una, sina preminulog sjevernokorejskog diktatora Kima Jonga-ila.

O vjerojatnom budućem diktatoru Sjeverne Koreje ne zna se puno. Osim propagandnih imena kojima su ga krstili državni mediji, poznato je da ima između 27 i 29 godina, te da se obrazovao u Švicarskoj. Navodno je veliki obožavatelj košarke.

Kim Jong-il svog je sina za predaju vlasti počeo pripremati prije dvije godine, nakon što je pretrpio moždani udar. Tek je tada Jong-il stupio u dodir s realnošću i shvatio da neće živjeti vječno, te odlučio udariti temelje daljnjem razvoju svoje dinastije.

Stariji brat izgubio prijestolje zbog Disneylanda

Izvorno je njegov nasljednik trebao biti Kim Jong Nimmed, stariji polubrat Jonga-una. Međutim, Nimmed je izgubio svaku šansu da zasjedne na obiteljski tron kada je ulovljen kako s lažnom putovnicom pokušava ući u Japan. Želio je samo posjetiti Disneyland u Tokiju.

Zbog Nimmedove javne sramote, u prvi je plan gurnut Jong-un iako je, prema informacijama koje su iscurile u zapadnjačke medije, bio prenaivan, previše plah i nedovoljno pripremljen za dužnost nasljednika.

Uspon "Mladog generala"

Tu na scenu stupa sjevernokorejska propagandna mašinerija: Jong-un se počinje redovito pojavljivati u javnosti uz svog oca i primati najviše počasti od sjevernokorejskih lidera. Špekulira se da je "Veliki nasljednik" čak podvrgnut plastičnim operacijama kako bi što više ličio na svog djeda, utemeljitelja Sjeverne Koreje, "božanskoga i besmrtnoga" Kim Il Sunga.

Jong-un u jesen 2010. postao je general s četiri zvjezdice, iako prije toga nije imao nikakvog vojnog iskustva. Državni mediji Sjeverne Koreje nedugo nakon toga izvijestili su da je baš "Mladi general" bio glavni zapovjednik u akciji granatiranja južnokorejskog otoka Yeonpyeong, čina agresije koji je gotovo izazvao rat između dvije Koreje.

Ovo ratno iskustvo navodno je bilo sasvim dovoljno da Jong-un zaradi poziciju potpredsjednika Centralnog vojnog komiteta vladajuće Radničke partije. Bio je to prvi korak prema ustoličenju mladog Jonga-una u fotelju koja je ostala upražnjena smrću njegovog oca. Odmah nakon što je Jong-il preminuo, državni mediji proglasili su Jonga-uma novim vođom, uz poruku: "Niti jedna sila na Zemlji ne može zaustaviti revolucionarni napredak naše partije, vojske i naroda pod mudrim vodstvom Kima Jonga-una".

Bliži se kraj Sjeverne Koreje?

Pitanje je, međutim, hoće li Jong-un uspjeti zadržati titulu koji je naslijedio. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague za BBC je izjavio da je smrt Jonga-ila prekretnica za Sjevernu Koreju. S njim se slaže i prvi čovjek francuske diplomacije. Amerikanci su poručili tek da ostaju na oprezu zbog moguće nuklearne opasnosti. Južnokorejski analitičari uvjereni su da će "Veliki nasljednik" imati protivnike unutar vlastite administracije. Očito je da zapad smatra kako se sjevernokorejskom militarizmu bliži kraj.

Sjeverna Koreja, naime, već sada živi na rubu gladi. Kim Jong-il preminuo je na pragu 2012. godine, za koju je obećao da će označiti veliki preporod sjevernokorejskog naroda. Iduće godine Sjevernokorejci obilježavaju 100. rođendan Kima Il Sunga. Veliko slavlje u Pyongyangu bit će upriličeno 15. travnja. Do tada, tvrdi Mark Mackinnon u tekstu za The Globe and Mail, Jong-un mora postići nemoguće i pretvoriti Sjevernu Koreju u "jaku i naprednu" državu koju je njegov otac obećao ili pronaći jako dobar razlog zbog čega mu to nije uspjelo.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.