PREMINUO SJEVERNO-KOREJSKI DIKTATOR
Kim Jong-II preminuo u 70. godini života
Piše: Index.hr | Objavljeno 19.12.2011 u 10:24.
VOĐA Sjeverne Koreje Kim Jong-il preminuo je od srčanog udara u 70. godini života, javili su sjevernokorejski državni mediji, a vijest o njegovoj smrti odmah je potakla zabrinutost oko toga tko će preuzeti vodstvo nad zemljom i njezinim nuklearnim programom, piše Reuters.
ZDNews.hr

Kim Jong-II Foto: Index, AFP


Suznih očiju, televizijska je voditeljica odjevena u crno naciji je rekla kako je 69-godišnjak preminuo u subotu, zbog "pretjeranog psihičkog i fizičkog rada", a službena je novinska agencija KCNA diktatorovog najmlađeg sina Kim Jong-una proglasila "velikim nasljednikom", iako on to službeno još nije. O Kim Jong-unu malo se zna, a vjeruje se kako je u kasnim 20-ima, te je na čelo političkih i vojnih položaja postavljen prošle godine.

Za bivšeg čelnika mediji imaju samo riječi hvale, te ga opisuju kao "izvanrednog vođu stranke, vojske i naroda". Diktator je u subotu preminuo u 8.30, prema lokalnom vremenu i to nakon 17 godina vladavine. Kao uzrok smrti navodi se "akutni infarkt miokarda, koji se zakomplicirao teškim srčanim šokom". Navodno je 2008. godine pretrpio moždani udar, no oporavio se i nastavio obavljati svoje dužnosti.

Pogreb "Dragog Vođe" najvjerojatnije će se održati 28. prosinca

U svojoj domovini poznat pod nazivom "Dragi Vođa", Kim je vodstvo nad Sjevernom Korejom preuzeo 1994. godine, nakon što je preminuo njegov otac, osnivač zemlje Kim Il-Sung, poznat i pod nazivom "Veliki Vođa".

Pogreb dugogodišnjeg vladara najvjerojatnije će se održati 28. prosinca, a očekuje se kako će narod Sjeverne Koreje u kojoj je državna propaganda Kim Jonga pretvorila u svojevrsnog poluboga, javno iskazivati svoje emocije i tugu zbog njegova naglog odlaska.

Bio je neprikosnoveni vođa komunističke države čija ekonomija, je za vrijeme 17 godina koliko je proveo na vlasti, posrnula duboko u siromaštvo, dok je on svijet plašio razvojem nuklearnog programa i projektilima usmjerenima na susjede, Južnu Koreju i Japan.

Uništio ekonomiju i odveo zemlju u siromaštvo

Sjeverna Koreja koja je nuklearnu bombu testirala 2006., a zatim i u svibnju 2009. godine smatra se jednom od najvećih prijetnji regionalnoj sigurnosti.

Vijest o smrti Kim Jong-Ila doprla je i do ostalih svjetskih vođa, obaviješten je i Barack Obama, a SAD sada pomno nadgleda situaciju u Sjevernoj Koreji te je u bliskom kontaktu s Japanom i Južnom Korejom. Japanski premijer Yoshiko Noda na posebnom je sigurnosnom sastanku svojim ministrima rekao da se pripreme na neočekivano, uključujući i pitanje problematike na graničnom području.

Kasnije tokom dana, razgovore s vladinim dužnosnicima u Tokyu održat će i Seoul. Komentar i osvrt Kine, jedine velike sjevernokorejske saveznice, tek se očekuje.

U susjednoj Južnoj Koreji situacija je pak drugačija. Stanovnici Seoula na ulicama nisu pokazivali pretjerano uzbuđenje nakon vijesti o smrti čovjeka koji je prijetio da će glavni grad njihove domovine pretvoriti u "more vatre", dok su neki ipak bili presretni. 58-godišnji svećenik Kim Ok-Tae rekao je kako bi "Cijeli svijet ovu bi vijest trebao slaviti jednako kao i Božić".

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.