POD UDAROM KRIZE
"Zadar štedi i na javnoj rasvjeti, samo Sinovčić dobiva do zadnje lipe"
Piše: Slobodna Dalmacija | Objavljeno 8.12.2011 u 18:54.
ZDNews.hr

Reno Sinovčić Foto: Arhiva


Zadarska gradska vlast, pritisnuta produženim udarom gospodarske krize, ulazi u rebalans ovogodišnjega proračuna smanjujući ga za čak 40 milijuna kuna.

Pad s 380 na 340 milijuna kuna uvjetovan je u prvom redu katastrofalnim padom prihoda od komunalnog doprinosa: umjesto 40 milijuna, u gradsku je blagajnu uplaćeno samo 10 milijuna komunalnog doprinosa, a značajno su pali i prihodi od poreza na dohodak i poreza na promet nekretnina.

Sve je to nužno dovelo do kresanja iznosa i troškova gotovo svima, a pogotovo će ostati uskraćen Upravni odjel za graditeljstvo kojemu se “smiješi” pad za oko 30 milijuna kuna.

Dio proračuna namijenjen kulturi past će za oko 800.000 kuna, od čega će Glazbene večeri u Sv. Donatu dobiti čak 250.000 kuna manje.

Iznos za školstvo i vrtiće smanjuje se za 6,4 milijuna kuna, zdravstvo i socijalna skrb dobit će četiri milijuna kuna manje, ali gradska se vlast tješi time da neće biti oštećeni korisnici raznih socijalnih davanja, nego će biti skresan iznos za investicije.

Upravni odjel za gospodarstvo “oštećen” je za 1,4 milijuna, a održavanje komunalne infrastrukture bit će smanjeno za čak osam milijuna kuna, od čega se na održavanju javne rasvjete namjerava uštedjeti 2,3 milijuna kuna.

Sustavno rješenje

I sve tako redom do zadarskih sportskih klubova, koji će recesiju preživjeti po prvobitnom planu i proračunu! Još je prošle godine planirano da će u sport biti plasirano 29,8 milijuna kuna, a taj golemi iznos, uz malu ”unutarnju preraspodjelu”, ostaje identičan.

− Slažem se da sport i dalje puno košta. Nogometni klub i Košarkaški klub “Zadar” su, kad je o sportu riječ, veliki gutači proračunskog novca, ali morali smo usmjeravati taj novac prema njima kako bismo ih održali na životu, da nam se klubovi ne ugase.

Nadam se da će preoblikovanje, koje je pred vratima obaju klubova, riješiti problem i da će na državnoj razini doći do sustavnog rješenja financiranja sporta − kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić, očito pomiren s tim da svi drugi stežu remenje.

Od 30 milijuna kuna ukupno namijenjenih sportu i sportskim klubovima, NK-u “Zadar”, kojemu je neformalni vlasnik Reno Sinovčić, ide 4,5 milijuna, a dodatnih pet milijuna ide košarkašima.

Dakako, svemu tome treba pridodati i plaćanje najma dvorane “Krešimir Ćosić”, a to račun košarkaša povećava za dva nova milijuna kuna.

Grad kupuje nogometne dionice

NK “Zadar” pokrenuo je postupak preoblikovanja, pa bi se gradski vijećnici na sjednici 12. prosinca trebali izjasniti o tome hoće li Grad i na koji način biti uključen u to preoblikovanje.

Po prijedlogu, Grad bi kupio dionice u vrijednosti od jednog milijuna kuna, a klupski dug Ministarstvu financija od čak pet milijuna kuna bio bi pretvoren također u ”gradske dionice”, kao i dug za komunalnu naknadu od pola milijuna kuna.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.