KOLUMNA PERE BAŠIĆA
Basketrichia coli
Piše: Pero Bašić | Objavljeno 4.10.2011 u 17:01.
ZDNews.hr

Kolumnist ZadarSporta, Pero Bašić Foto: Arhiva


Ako ovih dana niste osjetili onu čudnu nelagodu koju stvara tuga odlazećeg ljeta pomiješana sa radošću nadolazeće sezone loptanja pod obručima, i koja se iz želudca brzinom munje širi u svaki djelić vašeg tijela, to samo znači da ste predstavnik one vrste koja u gradu košarke polako ali sigurno, izumire.

Ako jeste,zasigurno pripadate jednoj vrlo rijetkoj vrsti homo sapiensa koja je kroz desetljeća košarkaške patnje i boli mutirala do te mjere da se bez problema othrvala epidemiji smrtonosne bakterije zvane (BASKET)RICHIA COLI, pošasti koja je u nepune tri sezone pokosila više od 90% navijačkog puka. Da je vaše tijelo uspjelo obuzdati njenu razornu moć, ćutite po silnoj želji koja vas neodoljivo vuče ka mjestu prošlogodišnjeg stravičnog, košarkaškog zločina. Cijepljeni protiv laži,imuni na prevare, želudca spremnog da probavi i najgadljivije košarkaške predstave na svijetu, ponosno pristajete biti dio omalenog smiješnog dekora, koji će duge zimske večeri provoditi u sablasno praznoj dvorani. Onom istom zdanju,čijim je nevinim fotografijama, politika poput svodnika više od jednog desetljeća, zadovoljavala pohotne oči glasačke mašinerije, a umjesto najljepšeg poklona, kontinuitet jedne vlasti podario im je ruglo na kraju grada.

Da tanka nit razdvaja genijalce od luđaka potvrdila je četvorka iz omalene radionice za tihi obrt, lansiravši uz neviđenu halabuku u nebesko plavetnilo satelit sa strateškim planom od kojega se košarkaškoj Europi ledila krv u žilama. Sljedbenici Davida Copperfielda poručili su gradu i svijetu da će u sezoni 2011/12, sa momčadi sastavljenom od najmanje osam igrača koji su ugledali svijet uz pomoć spretnih ruku bivšeg trofejnog predsjednika kluba, pokoriti ABA ligu, a prodaja 5.000 pretplatničkih karata trebala je zaokružiti jednu neviđenu iluziju. Sve to zamislite u sezoni, u kojoj niti jednu momčad Jadranske lige neće zapljusnuti morski valovi.

Za razliku od satelita koji su godinama kružili u orbiti,i čiji ostaci ovih dana padaju po zemljinoj površini,njihov se nakon samo dvije godine lutanja kompjuterski navođen srušio ravno na klub, sravnivši ga do temelja i ostavivši preživjeloj vojsci navijača trećerazredne utakmice Cuntry League kao surovu stvarnost i nagradu za dugogodišnju odanost. Zauvijek će ostati tajna zbog čega investitori tog zlodjela nisu svoje pomno odabrane autore podarili nagradom grada za životno djelo.

Sve bi se moglo i uviti u celofan da se ne radi o klubu koji je označen kao najveći brend i zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije. Kako se o njemu skrbilo, govori totalan nemar spram toj vrsti spomeničke baštine, koji razotkriva previše barbarskog u genima egzekutora nezapamćenog sportskog - kulturocida.

Obećanja o super jeftinoj momčadi krcatoj domaće mladost koja gazi sve od reda, bačena kao kost pred noge razjarene mase željne linča, ne da se nisu obistinila, nego su se izgubila u smrdljivom mulju obližnje kalafonje. Glavne role za nastupe u original Jadranskoj ligi koja se proteže od Rijeke pa do Dubrovnika, i koja vrvi od igrača “MADE IN ZADAR“, dobila su neka „DRUGA DICA“,i da nije strogog pravila HKS-a o zaštićenom godištu, domaće momke iz nekad čuvene škole košarke, brojali bi poput kapi za upalu uha, ne više od 2-3 u momčadi.

Spektakularan projekt reorganizacije omladinskog pogona, konspirativnog imena „DUDA-VARALICA“ adut iz rukava sportskog direktora, svečano najavljen u premijernom TV nastupu, poput narkoze je uspavao i ono malo preostalih košarkaških zanesenjaka, pa se zbog toga više nitko ne uzbuđuje što nakon devet mjeseci nije iznjedrio plod, nego ga sada kao kukavičje jaje pokušavaju podmetnuti u tuđe gnijezdo.

U isto vrijeme dok članovi Uprave kluba u stilu legendarnih MIRKA i SLAVKA ulažu nadljudske napore ne bi li se kroz neprijateljski obruč i kišu metaka, probili do djela slobodnog teritorija na kojem će održavati već čuvene sastanke bez dnevnog reda, proizvodne trake omladinskog pogona i dalje miruju, dok gomila besposlenih trenera nestrpljivo čeka prve plaće od prodaje proizvoda iz vlastitog uzgoja.



I dok proračun za tekuću sezonu, poput Švicarskog franaka vrtoglavo raste, munjevito se približavajući prošlogodišnjem, ispod staklenog zvona Krešinog doma, daleko od urokljivih očiju navijača, trener i njegovi pomoćnici brižno skrivaju momčad, svjesni da im svaki njen izlazak na dnevnu svjetlost stvara jake glavobolje i opasan mentalni pritisak, koji će doseći vrhunac onog trena, kada i jedni i drugi shvate da nisu u stanju premostiti ogroman jaz izazvan enormnom disproporcijom neiskusne mladosti još uvijek upitne kvalitete i visoko zadanih ciljeva.

Lažima se do sada samo uspijevao produžiti rok trajanja već kvarljivoj robi,dok jedino istina može vratiti poljuljano povjerenje navijačkog puka. A istina u ovom trenu zvuči tako bolno, da bi u klubu najradije zajaukali svi u jedan glas. Vjerojatno zbog toga što i laiku već postaje jasno da bi ovoj momčadi dva dobra Amerikanca po strogom ukusu struke, samo poduplala ionako prevelik klupski proračun, dok bi šanse za kakvom takvom pobjedom u srazu sa domaćim ABA-ligašima ostale ravne nuli, a njen ekspresni povratak u regionalnu ligu i dalje nemoguća misija. Naravno,ukoliko se ne dogodi čudo koje bi Hrvatskoj podarilo i četvrtog predstavnika slijedeće sezone,što i nije baš za očekivati, s obzirom na nikad jaču ABA ligu.

Zaključak se na kraju nameće sam, a on glasi: Igranje ozbiljne lige zahtjeva ozbiljne i sposobne ljude, koji su u stanju osigurati ozbiljan proračun dostatan za ozbiljnu momčad. Sve ostalo je totalno neozbiljno,a to zagovaraju oni kojima je itekako stalo da ostane Status Quo. I koji pod krinkom rada na duge staze ne vide ništa drugo, do vlastite dugovječnosti u klubu kojega svirepo ubijaju zbog osobnih interesa

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.