DNO DNA
Hrvatska ispala, Vrankoviću "istekao ugovor"
Piše: SportNet.hr, Kosarka.hr | Objavljeno 5.9.2011 u 20:47.
ZDNews.hr

Dontaye Draper Foto: SportNet.hr


Vranković više nije izbornik

S ispadanjem Hrvatske s Eurobasketa Joke Vrankovića više nije izbornik seniorske reprezentacije.

"Istekao mi je ugovor. Zahvaljujem ljudima u savezu za sve što su učinili za nas. Imali smo odličnu komunikaciju i suradnju, u okvirima svojih mogućnosti", rekao je 43-godišnji trener nakon poraza od Grčke.

Predsjednik HKS-a Danko Radić je prema pisanju 24sata.hr objasnio da Vranković nije imao ugovor, nego da se radi o kraju etape, koja je pretpostavljamo gotova budući da je Hrvatska ostala bez šanse za plasman na Olimpijske igre.

Vranković je naslijedio Jasmina Repešu nakon Eurobasketa 2009. godine te je vodio reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Turskoj te Eurobasketu u Litvi. U 11 službenih utakmica zabilježio je četiri pobjede i sedam poraza. Hrvatska je pod njegovom izborničkom palicom svladala Iran, Tunis, Finsku i Crnu Goru, a izgubila od SAD-a, Slovenije, Brazila, Srbije, Makedonije, BiH te Grčke.
Hrvatska košarkaška reprezentacija okončala je svoj nastup na Eurobasketu porazom od Grčke te već nakon prvog kruga pakira stvari i putuje kući. Nakon katastrofalnog prvog poluvremena u kojem su Grci pobjegli na 17 razlike, drugo smo se malo konsolidirali, ali bilo je prekasno da se spasi stvar...

Svi koji su gledali prvo poluvrijeme požalili su što nisu poslušali Antu Tomića i ostavili televizore ugašene. Hrvatska je povela 2:0 pogotkom baš Tomića i to je jedina pozitivna stvar koja se dala izvući iz igre naše reprezentacije u prvom poluvremenu. Fotsis je odmah zabio dvije trice pokraj Andrića, obrambeni skok je bio utopija za naše reprezentativce. Kola su krenula nizbrdo, a u igru su ušli Rudež i Žorić umjesto Tomića, iako je Andrić bio daleko najgori pojedinac na parketu. Pogađate, ništa se nije promijenilo, razigrao se i Calathes, te je već na kraju prvog perioda igre bilo 25 :13, a Grci su podijelili čak pet blokada.

Taman kad smo pomislili da ne može gore, izabranici Josipa Vrankovića su nas demantirali. Bogdanović je opet bio nervozan što je rezultiralo trima promašenim tricama. Zouros je ubacio Bourousisa koji je radio što je htio kraj hrvatskih visokih igrača. Leđna igra, šut, asistencija, sve je radio grčki centar dok Hrvati nisu ni pomislili ga udvojiti ili postaviti zonsku obranu. Ušao je Rok Stipčević, no ni njegov ulazak nije donio ništa pozitivno u našu igru. U obrani smo izgledali katastrofalno, reket je bio prazan, dok se na šut nije izlazilo, pa ni ne čude četiri Vasileiadisove trice. Hrvatska nije izgledala kao momčad, izgledala je kao pet slučajnih prolaznika koji se našli i, eto, išli predstavljati svoju zemlju na velikom natjecanju.

Iako smo treću četvrtinu napadački otvorili na način da je Simon iz kuta pogodio rub table, a Draper floaterom promašio cijeli obruč, obrambeno smo pokazali puno više žustrine, a iskontrolirali smo obrambeni skok te u napadu počeli skupljati otpatke, ponajviše zahvaljujući Baraću i Andriću. Popović i Draper pogodili su po jednu tricu i sve to skupa rezultiralo je da bez lijepe igre u dva navrata dolazimo na 11 poena zaostatka. Makedonski navijači se bude i pomažu našoj reprezentaciji u tim trenucima, a treba reći kako joj pomaže i sudačka trojka s nekoliko jako diskutabilnih odluka u našu korist. Ipak, nakon Andrićeve izgubljene lopte i Calathesovog koša iz kontre uz dodatno bacanje, razlika je ubrzo ponovno 15 koševa, a na posljednji interval se odlazi s 58:45.

Nada se ponovno rađa u posljednjoj četvrtini kada serijom 6:0 na krilima Baraća dolazimo na samo minus sedam i tjeramo grčkog izbornika na minutu odmora. Grci po povratku na parket prekidaju nakratko hrvatsku seriju lijepom pick and roll akcijom, ali razigrani Barać pogađa novi težak šut te uz dodatni doprinos Tomića, koji je cijelu treću četvrtinu prosjedio na klupi, smanjujemo na 60:64 četiri minute prije kraja. Koufos i Zisis ponovno dižu na osam poena razlike, kojih imaju dvije minute prije kraja. Iako Bogdanović nastavlja s promašajima otvorenih trica, tricu zabija razgoropađeni Barać, a nakon Tomićevog "poluhoroka" na semaforu svijetli 63:66. Točno minutu prije kraja na scenu opet stupa grčki kapetan Fotsis koji pogađa tešku tricu preko Tomićeve ruke za šest razlike.

Naša obrana u samoj završnici odlično funkcionira, a na drugoj strani Popović pogađa sva slobodna bacanja za 67:69.24 sekunde prije kraja Stipčević radi taktičku osobnu pogrešku na Zisisu, koji mirno pogađa oba slobodna bacanja. Draper u našem napadu uzima šut za tricu i promašuje cijeli obruč, pa je Popović primoran raditi novu osobnu pogrešku na Zisisu 17 sekundi prije kraja. Grci nam više nisu pružili novu priliku za potpuni preokret te na koncu sve završava rezultatom 74:69.

Barać je naše prvo ime susreta sa 16 poena, šest skokova i dvije blokade, Popović je ubacio 14 poena uz četiri asistencije, Simon 11 uz šest skokova, a Tomić deset uz pet skokova. Fotsis i Vasileiadis predvodili su Grke sa 17 poena, a Calathes je susret okončao s devet poena, osam skokova i četiri ukradene lopte.

Ovime je i službeno završen katastrofalni nastup na Eurobasketu reprezentacije čija je igra izazvala gnjev polovice sportske nacije. Ona druga polovica ostala je samo tužna. Jako tužna...

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.