UOČI PREZENTACIJE FILMA
Legende s Đila
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 4.5.2011 u 23:05.
ZDNews.hr

Foto: G.G.


U četvrtak s početkom u 20 sati u dvorani Društva zadarskih Arbanasa održat će se premijera dokumentarnog filma Giorgia Gjerge pod nazivom Legende s Đila. Uoči javne prezentacije filma razgovarali smo s idejnim začetnikom projekta, Gjergjom.

Kako je došlo do ideje za izradu dokumentarca?

- Projekt je nastao iz obične priče. Na satu Komunikacijskih znanosti kod profesora Malovića (studij Kulture i turizma), profesor je rekao ako imamo želju da sami napravimo seminarski rad koji donosi dodatne bodove (bilo u obliku filma , eseja, reportaže itd.), tako sam ja krenuo s filmom i napravio ga, ali nakon malo vremena pričajući s kolegom Ivanom Ilakovcom koji je također dio ovog projekta ,rodila se ideja o unaprjeđivanju filma, stvaranju pilot -projekta i njegovoj realizaciji. Danas smo ponosni i toplo se nadamo da ćemo nastaviti s ovakvim projektima i u budućnosti.

Što nam možete reći o samom filmu i tko je sve sudjelovao u njegovoj izradi?

- Film traje 24 minute, recimo da je to jedna sužena verzija najbitnijih događaja o kojima akteri govore. Inače originalna verzija bez montaže filma traje 1 sat i 9 minuta. Film je snimao Marko Lokas, a zasluge za montažu i muziku idu Srećku Antončiću. Vrijeme od skupljanja same arhive, snimanja i montaže i pustih korekcija trajalo je nekih 20-30 dana. Da se mene pita, naravno da bih ja tu uvijek nešto ili dodao ili oduzeo. Ovim putem zahvalio bih svim svojim sponzorima još jednom, jer bez njih ovaj film teško da bi bio realiziran. Moram spomenuti i Dina Devića koji je svojim crtežom stvarno obilježio ovaj film i Damira Simičića koji je napravio web i grafički dizajn za službenu stranicu filma.

Kad ste kontaktirali Pina i Ižija, kakve su bile njihove prve reakcije na vašu ideju o izradi dokumentarnog filma?

- Prvo sam nazvao Pina i rekao sam mu o čemu se radi, on je na to rekao da zašto da ne, dapače, da snimimo. Isto tako nazvao sam Ižija koji je također rekao da slobodno dođem i da kad god ja to želim da možemo početi snimati. Tako smo se 15. studenog našli i snimili sat i devet minuta od kojih sam ja napravio film. Mislim da su to dva gospodina, koja su kroz svoje košarkaške karijere dovoljno ukazali koliko vrijede i da je meni a siguran sam i njima bila čast sa mnom napraviti ovaj film.

Kakvo je vaše osobno gledanje na zadarsku košarku?

Pa ja danas na zadarsku košarku gledam isto kao i većina zadrana , to je naša ljubav i tako će uvijek i ostati. Ruku na srce, istina od koje ne možemo pobijeći da rezultatski i financijski klub stvarno loše stoji , ali to je nešto što se mora prebroditi i krenuti naprijed i što više iskoristiti ove mlade igrače koji će siguran sam za par godina nositi zadarsku igru i popeti se na pobjednički tron.
Osobno Iži misli da imamo dobre mlade igrače, da smo klub koji je uvijek imao odličan omladinski pogon, nakon kojeg smo uvijek dobivali prvake i da na mladima treba graditi buduću momčad. Pino isto tako u filmu šalje poruku mladima i poručuje im da ostanu dosljedni svojim ciljevima i entuzijazmu prema sportu kojim se bave, jer jedino tako mogu postati vrhunski, uspoređujući to sa braćom Kostelić, Jakovom Fahom, nekim našim plivačima poput Draganje, vaterpolista, rukometaša i tako dalje - kazao je za kraj Gjergja.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.