'BORIK JE POKAZAO KAKO TREBA IGRATI'
Vladović uoči Cibone: Borik je pokazao put
Piše: 057info.hr | Objavljeno 25.3.2011 u 14:59.
ZDNews.hr

Jakov Vladović Foto: NLB


Cibona i Zadar, treći put ove sezone. Zadar u Draženovom domu, sedmi put. U toj je dvorani ove sezone ostvario samo jednu pobjedu, onu junačku u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića, uz pet poraza. Večeras će pokušati popraviti taj omjer u sudaru s trenutačno posljednjeplasiranom momčadi lige za prvaka. Cibona se na dnu ljestvice nalazi zato što je u prvom kolu izgubila najvećom razlikom, -23 u Jazinama od Borik-Puntamike. Naravno da zbog toga ne treba očekivati da će i od Zadra izgubiti na takav način, ali ta je utakmica pokazala da se "vukova" nipošto ne treba bojati. Baš suprotno, treba ih napasti od prve minute.

- Mislim da nam je Borik pokazao put kako bi trebali igrati protiv njih. Očito im ne odgovara agresivna igra, jer su trenutačno na samo jednom razigravaču, Vragoviću. Zato trebamo pokušati izvršiti pritisak na njih, koliko god je moguće - kaže Jakov Vladović.

Čvrsto od početka

Kapetan Zadra povukao je paralelu s utakmicom protiv Zagreba, koju je Zadar izgubio u završnici, iako je većim dijelom igrao dobro.

- Protiv Zagreba smo veći dio utakmice odigrali koncentrirano i čvrsto u obrani, te mirno u napadu. To trebamo ponoviti. Jer oni će sigurno htjeti što prije riješiti utakmicu u svoju korist. Znamo da će, nakon onog visokog poraza u Jazinama, biti vrlo motivirani i krenut će jako na nas. Zato je važno da zadržimo koncentraciju, odigramo pametno u napadu i ne dopustimo im da dolaze do laganih poena i previše otvorenih šuteva. Uz to, moramo zatvoriti skok u napadu, naročito Radoševića, koji ima dobar osjećaj za skok. Što dulje budemo u utakmici, naše šanse će biti veće - smatra zadarski organizator igre.

Posljednju pobjedu Zadrani su ubilježili baš protiv Cibone, 5. ožujka u svojoj dvorani. Bilo je 93:88. Nije Zagrepčanima pomoglo ni 30 poena Vrbanca ni 27 Bogdanovića. Ipak, situacija je tada bila drugačija. Zadar je imao veliku podršku s tribina, još je vjerovao u ostanak u NLB ligi, no svi znamo kako je ta priča završila.

- Vrbanc je tada odigrao utakmicu sezone, nije mogao promašiti. Sigurno nam najveća opasnost prijeti od Bogdanovića. Budući da nema Giričeka, on i Radošević su im ključni igrači, ali ne smijemo zaboraviti ostale, da nam se ne bi opet dogodilo da nam Vrbanc zabije 30 poena.

Kapetan ističe kako će vrlo važan biti ulazak u utakmicu. Uostalom, to se već vidjelo dosta puta ove sezone. Kada bi Zadar krenuo dobro, imao bi šansu za pobjedu. Kada bi, pak, krenuo loše i morao dostizati prednost protivnika, u pravilu je gubio.

- I Cibona je u krizi, ali nema govora da će biti lagano. Oni su ranjeni i sigurno će htjeti dobiti utakmicu i po mogućnosti je prelomiti što ranije. Nipošto si ne smijemo dopustiti loš ulazak u utakmicu.

Koncentracija ključna

Problem je, ako Zadar uđe dobro u utakmicu i stekne određenu prednost, kako je zadržati i privesti susret kraju u svoju korist? Mnogo puta ove sezone to nije znao napraviti. Najsvježiji primjer je početkom ovoga tjedna.

- Prebrzo smo izgubili dvocifrenu prednost. Praktički u hipu. I to je stvar koncentracije. Zagreb je dosta iskusna momčad i to je iskoristio. Da nam se to ne bi ponovilo, moramo odigrati koncentriranije i pametnije u napadu. Ne smijemo brzati, šutirati nerezonske šuteve i poklanjati im lopte. Zagrebu smo dali dvije lopte u ruke, omogućili im čista polaganja i olakšali povratak. U tom dijelu svakako trebamo odigrati bolje.

Koliko bi Zadranima bila važna eventualna pobjeda? Dovoljno je reći da su ih ove sezone ostvarili samo 12 u svim natjecanjima, dok su čak 29 puta teren napuštali kao poraženi.

- Svaka pobjeda dobro dođe. Tim više ako bismo je ostvarili na gostovanju kod Cibone. Ne razmišljamo još što će biti na kraju, jer nas očekuje dosta teških utakmica, ali želimo ostvariti što bolji rezultat u prvenstvu Hrvatske. Borik je u prvom kolu najbolje pokazao da nema laganih protivnika, tako da svaku utakmicu treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Ako bi uspjeli pobijediti u Zagrebu, to bi nam sigurno bio dobar poticaj za nastavak natjecanja - za kraj će Vladović.
Liga za prvaka Raspored 2. kola: Danas: Cibona - Zadar (20.15, TV Sportklub). Subota: Borik-Puntamika - Cedevita (20.15), Zabok - Zagreb (20), Alkar - Split (20.15).

Vrbanc: Agresivno na Cara

- Trebamo krenuti u utakmicu sto posto i biti čiste glave, ne obazirati se na ono što je bilo. Ne razmišljati da smo u nekom grču i da moramo pobijediti. Moramo krenuti agresivno u obrani, pogotovo na Cara, koji im je glavni igrač i trebamo ga zaustaviti - kazao je u najavi večerašnje utakmice Goran Vrbanc.

Na njegove se riječi nadovezao trener Dražen Anzulović.

- Nije Zadar samo Car. Brown igra odlično u posljednje vrijeme i daje momčadi jako pozitivnu kvalitetu. To se vidjelo i protiv Zagreba. Tu je i Vladović, zatim ta zadarska mladost, prema tome, nećemo nikoga ni precijeniti ni podcijeniti. Mene više zanima da mi pokažemo dobru, kvalitetnu igru, nego da gledamo protivnika.

Ciboni je, kao i Zadru, pobjeda prijeko potrebna.

- Treba nam ta pobjeda, nakon kiksa u prvom kolu. Borik nas je jednostavno nadigrao. Bili su mnogo brži i kvalitetniji tokom svih 40 minuta. Mi nismo znali odgovoriti na njihovu agresivnost i čvrstinu. Dogodio nam se poraz, koji je alarmantan. No, svaka utakmica nosi svoje zakonitosti. Idemo utakmicu po utakmicu i pokušat ćemo već od Zadra ući u pozitivan ritam.

Što ili tko može presuditi?

- U ovakvim utakmicama je svaki detalj bitan. Sigurno da neće presuditi jedan igrač. Teško mi je reći koji to igrač može odvesti svoju momčad u kvalitetan ritam. Nadam se da će biti više mojih.

Uoči dvoboja sa Zadrom, strateg Cibone imao je dosta problema s ozlijeđenim igračima.

- Trenirali smo koliko smo mogli, dva treninga sam prekinuo zbog nemoći. Rozić će biti u momčadi i igrat će. Lalić je odradio prvi trening s momčadi nakon dva tjedna. Bit će u sastavu, a koliko ćemo ga koristiti, vidjet ćemo. Vragović nije trenirao u srijedu, jer je osjetio bolove u nozi. Do utakmice ćemo vidjeti hoće li moći ili neće.

Brown: Naučili smo lekciju

Brandon Brown Zagrebu je u ponedjeljak utrpao 26 poena. Može li to ponoviti i protiv Cibone?

- Osjećam se dosta slobodno i pun samopouzdanja. To je najvažnije kod mene. Ako se dobro osjećam, onda se to odrazi i na moju igru. Nadam se da ću nastaviti s dobrim igrama i pomoći momčadi da dođe do pobjede, koja nam je itekako potrebna - kaže jedini Amerikanac u momčadi Zadra.

Kako pobijediti "vukove"?

- S obzirom da smo se već susretali ove sezone, poznajemo njihove kvalitete, ali i mane, kao pretpostavljam i oni naše. Siguran sam da imamo dobru šansu za pobjedu, ali moramo pokazati da je želimo više od njih. Protiv Zagreba smo igrali dobro tri četvrtine, imali smo prednost, a u posljednjih 8 minuta smo se ponašali kao da ne znamo igrati. Kao da smo se prepali poraza i nismo ni pokušali pobijediti. Poraz na takav način stvarno boli i vjerujem da smo naučili lekciju. Ako igramo dobro, nema razloga za takvu nervozu i pogreške u završnici. Jer kada napravimo jednu pogrešku, to krene kao lavina, koju ne možeš zaustaviti. Moramo ostati koncentrirani do kraja i siguran sam da možemo pobijediti Cibonu - optimističan je Brown.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.