ČLAN UPRAVE KK ZADAR U USKOKU
Uhićen član Uprave KK Zadar Miho Zrnić Marinović
Piše: 057info.hr | Objavljeno 20.1.2011 u 23:07.
ZDNews.hr

Miho Zrnić Marinović Foto: 057info.hr


Vlasnik zadarske tvrtke Odlagalište sirovina Miho Zrnić-Marinović uhićen je jutros u Zadru po nalogu USKOK-a koji istražuje poslove Zrnićevog poduzeća s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojem je na čelu bio Vinko Mladineo. To je potvrđeno danas od dva neovisna izvora iz pravosuđa. Policajci su Mihu Zrnića Marinovića odveli u Zagreb, gdje je smješten u policijsku jedinicu za zadržavanje, odakle će ga tijekom današnjeg dana dovesti u sjedište USKOK-a. Miho Zrnić Marinović također je član Uprave KK Zadar

Od uhićenja Vinka Mladinea u aferi Fimi-media, gdje je zajedno s Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje državnog novca preko Fimi-medije, USKOK provodi izvide poslovanja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Od posebnog interesa USKOK-a je sanacija tvornice glinice Jadral u Obrovcu, a istražuju se i druge sanacije opasnog otpada na kojima je bilo angažirano poduzeće Odlagalište sirovina. Sumnje u način izvođenja sanacije obrovačke tvornice glinice javio se nakon što je ovog listopada crveni toksični mulj preplavio Mađarsku.

Tvrtka Odlagalište i sirovina dobila je posao sanacije tvornice Jadral još 2006. godine za 80 milijuna kuna. Taj se iznos s godinama povećavao, opseg radova morao se širiti zbog raznih komplikacija, a vrijednost poslova zadnjim ugovorom, procjenjuju izvori upućeni u istragu, narasla je za 120 milijuna kuna. Unatoč višegodišnjoj sanaciji i probijanju originalnih okvira javnog natječaja, ove jeseni kad je lužnati mulj preplavio Mađarsku, Miho Zrnić Marinović i Vinko Mladineo davali su izjave kako će trebati još dvije godine da se obrovačka tvornica sanira.
Osim bivše tvornice Jadral, USKOK se zanima i sanaciju splitskog Salonita gdje je Zrnićeva tvrtka bila angažirana pod uvjetom da osigura posao besposlenim radnicima tvornice pred zatvaranjem, kao i za sanaci ju šibenskog TEF-a. Domaće ekološke udruge već su prije tri godine podnosile prijave protiv Mladinea baš zbog spornih sanacija, primjerice i zbog sanacije igrališta u Vranjicu, koje je trebalo koštati 5,5 milijuna kuna, a na koncu je koštalo 60 milijuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod ravnanjem Vinka Mladinea, javljaju drugi mediji, Zrnićevo poduzeće angažirao je na poslovima vrijednijim od 300 milijuna kuna, a 2006. godine ta je tvrtka imala prihode od dvadesetak milijuna kuna. Sam Fond narastao je od 2005. godine od 33 zaposlenika do 124. Na administraciju Fonda je od njegovog osnivanja potrošeno 232 milijuna kuna, što je minorno u odnosu na 4,6 milijardi kuna prihoda od ambalažnih naknada i drugih izvora. Od ambalažnih naknada Fond je u tom razdoblju prikupio 2,1 milijardu, a potrošio 2,8 milijardi. Važno je istaknuti da se radi o vanproračunskom fondu nad kojim izvršna vlast nema značajnu kontrolu.
Mladinea se inače smatra prijateljem bivšeg premijera Ive Sanadera, a u kontakt s Mihom Zrnićem Marinovićem navodno je došao preko Zorana Mikecina, odgovorne osobe u Odlagalištu sirovina.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.