EKSKLUZIVNI INTERVJU S PREDSJEDNIKOM KK ZADAR
Edvin Šimunov: Vratio sam se svojoj prvoj ljubavi
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 29.12.2010 u 2:39.
ZDNews.hr

Edvin Šimunov, predsjednik KK Zadar Foto: H.B.


Novoizabrani predsjednik KK Zadar, Edvin Šimunov, ekskluzivno je za SportPlus prokomentirao situaciju u klubu, kazao je kako je pravi dug kluba bitno manji od brojki koje su do sada izlazile u javnost. Dodao je i kako će s Tornadom pokušati pronaći zajednički jezik.

U javnosti se često spominje kako je funkcija predsjednika dosta nezahvalna, kako vi gledate na to?

- Oni koji to tako kažu nisu puno promašili. To prije svega i ja osobno mislim iz razloga jer je košarka u Zadru nešto posebno. Puno je ljubitelja košarke i puno je onih koji se razumiju u košarku. Svaki potez se dodatno analizira, ali svatko to gleda iz različite perspektive. Dakle, dosta je nezahvalan posao i to može raditi jedino tko to voli. Taj posao nije naplatan, odnosno za to nema naknade. To može raditi samo onaj koji u najboljoj namjeri želi pomoći klubu.

Lamont Mack umjesto Marija Dundovića

Što se tiče Chestera Masona, Šimunov je kazao kako se trenutno radi na smanjenju ugovora koji će istome biti ponuđen. Od izvora bliskog klubu doznajemo također kako Zadrani pokušavaju dovesti novu 'četvorku'. Klub bi se tako trebao rastati s Mariom Dundovićem, dok bi na njegovo mjesto navodno trebao uskočiti bivši igrač Arisa, Lamont Mack.


Mnogi ulogu predsjednika smatraju političkom funkcijom. Je li to politička funkcija?

- Ne bih se složio s time. Osobno sam dokazao da nemam političkih ambicija. Vjeran sam struci, a evo, ispalo je i da sam vjeran svojoj prvoj ljubavi, košarci, tako da bih to demantirao. U mom slučaju to nema veze s istinom.

Može li javnost konačno znati koji je pravi dug Košarkaškog kluba Zadar, spominjali su se iznosi od 37 i 20 milijuna kuna?

- Radi se o računovodstvenim metodama. Revizija je pokazala akumulirani gubitak od oko 36 milijuna kuna i to je točno. U javnosti se spominje dug od 50 milijuna kuna i to je krivo. Javnosti treba reći pravo stanje stvari. Radi se znači o iskazivanju akumuliranog gubitka za to prikazano razdoblje od oko 36 milijuna i 500 tisuća kuna. Ono što je bitno istači je to da pravi dug nije veći, a može biti znatno manji. Zašto? U tom prikazu revizije je prikazana vrijednost zemljišta, odnosno klupske imovine po nabavnoj vrijednosti ili čak knjigovodstvenoj, a procjenom neovisnog vještaka, fer vrijednost ukupnih nekretnina temeljem procjene neovisnog procjenitelja je 19 milijuna i 456 tisuća kuna. Da je u sastavljanju financijskih izvještaja primijenjena politika priznavanja nekretnina i zemljišta po fer tržišnoj vrijednosti, dugotrajna imovina bila bi veća za 14 milijuna i 402 tisuće kuna, za što bi se umanjilo ovih 36 milijuna kuna. Ovo je izvještaj revizije. Po standardima je prikazano jedno, ali to može zapravo izgledati bitno drugačije. Dakle, slika je znatno povoljnija od onoga što se do sada iznosilo u javnost.

'Pokušat ćemo naći zajednički jezik s Tornadom'

Zadarski Tornado jasno i glasno želi smjenu Danijela Jusupa i Zdenka Mičića. U tome ne odustaju. Evo što na sve kaže novoizabrani predsjednik.

- Ovih dana još ćemo se jednom sastati s predstavnicima Tornada. Pokušat ćemo naći zajednički jezik. Ja još jednom molim sve navijače da nas podrže u što je moguće većem broju. Podrška klubu potrebnija je sad nego ikad.


Rekli ste da je funkcija predsjednika kluba nezahvalna, što vas je natjeralo da se kandidirate za predsjednika kluba?

- Ja sam ranije bio predsjednik Nadzornog odbora, i kao takav, bio sam prisutan na gotovo svim sjednicama Upravnog odbora. Nakon što se moj prethodnik, Dino Perović umorio, možemo tako reći, Uprava me potakla da se kandidiram, a i neki prijatelji koje poznam dugo godina su to sve podržali. Iskreno, u startu sam odmahivao rukom i nisam želio to prihvatiti. Bio sam kategorički protiv toga. Zašto sam naknadno pristao? Pa, po muci se poznaju junaci. Određeni krug ljudi mi vjeruje i podržava me. Ja im se zahvaljujem na povjerenju. Predsjednik Dino Perović je bio u ostavci i eto, nisam bio sam sebi na prvom mjestu i prihvatio sam taj posao.

Zadar dijeli posljednju poziciju, bodovno, sa Crvenom zvezdom i Cibonom. Jučer ste izjavili da dajete podršku treneru Danijelu Jusupu.

- Upravni odbor je kolegijalno tijelo i ja ću po mogućnosti zadnji glasati. Odluke ćemo donositi jednoglasno. Iako će to biti jako teško, želim da svi imamo isto mišljenje. Nije to nemoguće. Takvo je raspoloženje bilo na jučerašnjem Upravnom odboru i trener Jusup ostao je trener. Veliki klubovi, a težimo tome da smo veliki klub, u pola sezone ne mijenjaju trenere.

Ukoliko Zadar (ne daj Bože) izgubi od Cedevite, da li ćete razmišljati o smjeni trenera Jusupa?

- Ne želim o tome niti razmišljati. No, ukoliko Zadar ne pobijedi Cedevitu u sljedećem kolu NLB lige, sastat će se Upravni odbor i još jednom sve razmotriti. Uopće ne želim razmišljati o tome da ćemo izgubiti, ali ukoliko se to desi, sjest ćemo i vidjeti što i kako dalje. Jedna pobjeda može znatno uljepšati situaciju, dok jedan poraz može sve znatno zacrniti. To je tako u sportu. To se kod nas mijenja iz kola u kolo.

Je li istina da trener Jusup ima klauzulu u ugovoru koja mu jamči 50 tisuća eura odštete ukoliko mu klubu uruči otkaz. Zašto su se takvi štetni ugovori po klub potpisivali?

- Istina je da trener Jusup ima tu klauzulu u ugovoru, no da li je taj iznos upravo toliki koliko ste vi naveli, ne znam točno, trebao bih provjeriti. Koliko znam, trener Jusup je, kada je dolazio, pristao na znatno manju plaću nego je imao njego prethodnik. Ako se stavimo u poziciju trenera, osobno bih također tražio nekakvu zaštitu, kao što je i on tražio, to vam je zapravo otpremnina. Tako da taj dio ne smatram štetnim za klub.

Za vrijeme vašeg djelovanja u Nadzornom odboru, Klub je potpisao ugovor u vrijednosti od 230 tisuća eura s Ricardom Greerom. On je kasnije potjeran, a pokazalo se da je u Francuskoj, pošto je lani bio MVP dobro igrao. Kako gledate na taj dio?

- Da, čuo sam i jako mi je žao. Ispalo je da se radi o igraču koji je mogao pomoći. Tada, kad je bio kod nas, nije bio u tom stupnju spreme, no vidjelo se da čovjek zna košarku. Što se tu dogodilo, stvarno ne znam. Kao predsjednik Nadzornog odbora mogao sam samo vidjeti je li sve potpisano kako treba i nisam se miješao u tuđi posao, a to su procjene trenera i ostalih. Sad mi se vrlo teško osvrtati na to, no činjenica je da je Greer bio MVP Francuskog prvenstva kad je došao kod nas. Ono što znam je da je on znatno smanjio početnu cifru još u pregovorima. Za nas to sada ispada puno, ali nažalost, završilo je kako je završilo. Da je Greer ostao, da se Golemac bolje snašao, mislim da bi sada bili vrlo visoko u NLB ligi.

Mislite li da bi se Zadar bolje prošao da je Stipčević ostao u klubu?

- Da, mislim da bi Zadar profitirao jer smo igrački kratki. S ta dva kvalitetna pleja promijenili bi uloge, Vladović može i na dvici odigrati i kad se ne troši on je bolji šuter, kao i svi. Jednostavno, kratki smo.

Par riječi o mladim zadarskim igračima, koji je od njih na vas ostavio dobar dojam?

- Svi mladi igrači su mi se dopali svojom željom i htijenjem. Istakao bih jedno zakucavanje Šime Olivarija iz prošle ili pretprošle sezone. Tek je bio ušao u igru, onako hladan, kroz reket je preko trojice zakucao. I sad se naježim kada se toga sjetim. S klupe je tek ušao! To je NBA! Spomenimo Marčinkovića i ovu rampu, isto se ne sjećam protiv koga je bilo. Kao leopard je skočio, inače je skočan i atraktivan. Pa onda ona lelujanja Batura pod košem, sve je to ono što nam daje dodatan motiv da gledamo te momke, jer oni su budućnost našeg kluba.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.