USPJEH ZADARSKIH MLADIĆA
'Mlađi brat' Zadra Borik Puntamika hara državom!
Piše: Hrvoje Bajlo | Objavljeno 19.11.2010 u 23:29.
ZDNews.hr

Ivan Mikulić Foto: Ezadar


Borik svladao Zadar na priremama

Utakmicu protiv Zadra, igrači Borika odigrali su kao da im je posljednja u životu. Toliko motiviranosti davno nismo vidjeli.

- Istina, tu smo utakmicu stvarno odigrali vrhunski. Dugo nisam bio u jednoj momčadi koja je bila tako motivirana za tu utakmicu. To je bila prije svega prijateljska utakmica, iako je naboj bio velik. Mi smo stvarno odigrali dobro, a što se tiče Zadra, to ne mogu komentirati jer je to ipak moj matični klub u koji se želim vratiti – riječi su Mikulića.
U gradu košarke, kako to obično biva, svatko ima svoje mišljenje o igračima, klubovima, ili klupskim djelatnicima. Košarkaškom klubu Zadar ruže ne cvatu u dosadašnjem dijelu sezone, dok njegovom mlađem bratu, Borik Puntamici, itekako ide! I dok su neki očekivali kako će Borik biti obična prosječna momčad A1 lige, dogodilo se nešto zaista posebno.

Skupina zadarskih mladića, među kojima su mnogi igrači kojih se struka KK Zadar olako odrekla, danas haraju prvom ligom (prvi su na ta blici s omjerom 5-1). Najbolji primjer žestoke borbe i zajedništva pokazali su u pripremnom dijelu pobijedivši, na razočarenje mnogih, KK Zadar. Dogodilo se to 17. rujna. Momčad predvođena sjajnim Ivom Ivanovom (koji je dva dana prije početka A1 lige došao u Zadar u razmjeni s Marinom Šarlijom koji je popunio redove Borika) deklasirala je Zadar rezultatom 86-81.

Jedno od najvećih iznenađenja ovogodišnjeg Borika svakako je i mladi razigravač Zadra na posudbi u 'mlađem bratu', Ivan Mikulić. Ovaj 19-godišnjak prošao je sve uzraste Zadra i reprezentacije, te je nakon odrađene sezone u drugoj momčadi Zadra, u dogovoru sa trenerom i direktorom KK Zadar odlučio provesti godinu dana na posudbi u Boriku. Isplatilo se.

- Nakon završenog juniorskog staža, potpisao sam profesionalni ugovor sa Zadrom, međutim, stvari nisu krenule najbolje. Imao sam nekoliko ozljeda koje su me pratile, od loma ruke, pa do hematoma u kvadricepsu. Praktički sam pauzirao cijelo vrijeme, sve do početka travnja. Odigrao sam samo nekoliko utakmica za Pet Bunara (druga momčad Zadra) u A2 ligi. Kasnije sam u dogovoru s vodstvom KK Zadar, trenerom Danijelom Jusupom i direktorom Zdenkom Mičićem odlučio kako bi mi najbolje bilo da odem na posudbu u Borik Puntamiku gdje bi participirao više u igri, nego što bi igrao u Zadru. Mislim da je to bila dobra odluka, jer za mladog igrača je najvažnije da igra. Tu je i HKS-ovo novo pravilo o mladim igračima, ali isto se trebalo dokazati i izboriti za svoje minute. Trenutno sam zadovoljan svojim statusom u klubu, no nikad nije dosta, uvijek se može više. Samo treba marljivo raditi – kaže Mikulić.

Zadru nisu valjali

Zanimljiv je i podatak kako su mnogi igrači Borika prošli kroz selekciju KK Zadar, no, prema mišljenju tadašnjih trenera i svih onih koji su slagali tdašnje rostere Zadra, 'oni nisu bili za Zadar'. No, svojim igrama pokazali su da su vrijedni pažnje. Mnogi su mišljenja kako se puno griješilo u selekcijama Zadra. Mario Pešut prošao je sve uzraste KK Zadar, kao i Marijan Čakarun, Marino Šarlija i Jure Škifić. Ivo Pavić bio je u rosteru Zadra 2003. godine kada je Zadar osvojio tadašnju GoodYear ligu, a Jusup se samo ove godine odrekao Šarlije, Škifića i Pešuta koji su također prema mišljenju mnogih mogli ostati u Zadru. Petar Marić već je surađivao s Danijelom Jusupom u KK Zagreb, no ni on se nije uklapao u koncepciju sadašnjeg trenera Zadra. Upravo takav Borik, sastavljen od igrača koji Jusupu nisu valjali, uspio je pobijediti Jusupovu družinu i starijeg brata.

Odlazak Ive Ivanova ipak nije ostavio trag na Boriku i njegovoj momčadi. Mikulić kaže kako je Ivanov, kapetan momčadi, bio alfa i omega Borika.

- Ive Ivanov je bio alfa i omega ove momčadi. On nam je puno značio, bio je naš kapetan i u početku, nakon što je otišao, bilo je teško. Praktički nismo znali kako krenuti dalje bez njega, ali po tko zna koji put, ova momčad je pokazala da ima jak karakter i voljni momenat. U najtežim trenucima smo pokazali da smo najbolji. Nakon što je Ive otišao, nama je došao Marino Šarlija, o kojemu mogu reći samo najbolje. Također mlad igrač iako se u početku vidjelo da će mu trebati malo vremena da se uklopi u naš sistem igre, no on je ubrzo pokazao da je jedan od nositelja igre i vidno je da se diže u formi iz utakmice u utakmicu.

Zanimljivo, u mlađim uzrastima, Mikulića nitko nije forsirao na razigravačkoj poziciji, već je mladi Zadranin uglavnom igrao na šuterskoj ili krilnoj poziciji. Izuzev Giuseppea Giergije, jedino je trener Borika, Neven Plantak 'vidio' Mikulića na 'jedinici.

- Što se tiče mojih igara, to bih stavio po strani. Važniji mi je kolektiv i taj omjer koji smo zajedno stekli. Od 6 odigranih utakmica imamo 5 pobjeda i to je ono što je bitno. Trener mi je sam na početku rekao da od mene zahtjeva da odigram dobro u obrani, a u napadu što bude-bude. Svaki mladi igrač se mora dokazivati prvo obranom. Pružio mi je priliku da igram na poziciji razigravača što nije lagan posao. Ipak o razigravaču ovisi dosta toga i moraš biti lider momčadi. Dajem sve od sebe – kaže Mikulić koji je ujedno i najmlađi igrač prve petorke Borika, te dodaje:

Trenutno se najviše i najbolje vidim na poziciji razigravača. Mislim da mi ta pozicija 'leži'. Što se tiče napretka, ovo nije moj maksimum nikako. Naravno da mogu napredovati. Tek sam praktički započeo seniorsku karijeru, imam 19 godina i ima dosta vremena i prostora za napredak. Treba dosta volje, želje i htijenja, a ja svega toga imam – kaže Mikulić.

Trener Borika, Neven Plantak često ističe kako se Borik ne bori za Ligu za prvaka, te tako skida pritisak sa svojih igrača. Mikulić je mišljenja kako postoji mnogo kvalitetnih momčadi u ligi koji su dosta uložili, pa je normalno da očekuju nekakav bolji rezultat.

-Poučeni dosadašnjim iskustvom, kako to inače biva, ako ne uđemo u utakmicu sa '120 posto', znači da ćemo utakmicu izgubiti. Mladi smo, igramo kako znamo i mislim da dobro igramo. Ne trebamo sami sebi stvarati nikakve euforije dok traje prvenstvo jer to nije dobro. Za naglasiti je da u A1 ligi ima dosta kvalitetnijih i iskusnijih momčadi od nas i momčadi koje su uložile puno u sve to. Upravo tim momčadima je cilj ulazak u Ligu za prvaka. Naravno, ako nam se pruži prilika, mi nećemo od toga odustati. Trenutno ne želimo razmišljati o Ligi za prvaka. Možda u drugom dijelu sezone, pred kraj, ali sada ne.

Rekao je Mikulić riječ dvije i o treneru Plantaku.

- Trener Plantak je izuzetno veliki motivator. Osobno više volim takve trenere koji su temperamentni nego trenere koji sjede na klupi prekriženih ruku. Naš trener je dosta dobro sve posložio, igramo s dosta igrača u rotaciji, pa tako dosta igrača dobije priliku. U momčadi se točno zna tko što treba raditi. Nadam se da će tako ostati i dalje.

Dobra smo klapa, u momčadi vlada odlično raspoloženje i sigurno je da je upravo naš rezultat jedan od faktora zašto je to tako. Svi želimo pomoći jedan drugome, a sve u interesu momčadi - za kraj će Mikulić.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.