KOLUMNA PERE BAŠIĆA
Koliko nula ima mili000000n?
Piše: Pero Bašić | Objavljeno 2.11.2010 u 17:04.
ZDNews.hr

Danijel Jusup i Zdenko Mičić Foto: Ilustracija


Koliko nula ima milon? Zlobnici će reći:Pa onoliko koliko je puta u ništa pogodila Zadarska struka birajući ovosezonska pojačanja. Greer,Perinčić i Golemac već odavno ne stanuju na klupskoj adresi,Dundović i Brown su sve samo ne pojačanja koja bi trebala kročiti put, biti oslonac i svojim iskustvom davati sigurnost onima koji tek dolaze,dok procjenu Vladovićeve kvalitete sasvim nesvjesno daje sam trener koji uporno vapi za još jednim pojačanjem na poziciji razigravača.

Nakon takvog plesa s milionima u ova teška vremena, izjava direktora najdražeg nam kluba,izrečena u eter lokalnog radija,do suza je uspjela nasmijati sve zaljubljenike loptanja pod obručima u Donatovom gradu. Gomilanje robe sumnjive kvalitete kojoj je već odavno istekao rok trajanja, toliko ga je razgalila da je napokon uspio izgovoriti ono povjesno STOP kupovini igrača na slijepo.

Najbolji škverski zavarivači, iza kojih su kilometri i kilometri zavarenih oplata na brodovima koji plove svim morima svijeta, dali bi sve svoje zaostale plaće da samo jedan dan mogu variti sa onim čarobnim naočalama koje je koristila struka KK Zadar tražeći ovosezonska pojačanja. Kakav im je odabir bio, najbolje govori činjenica da momčad biva sve jača i sve moćnija ,kako je jedan po jedan napuštaju. Ta strašna pojačanja. Sve bi ovo možda i bilo normalno da se događa u Barceloni ili Realu,ali toliko promašaja i krivih procjena u klubu koji grca u dugovima,toliko love bačene na likove koji zasigurno ne bi bili prevaga niti u jednom od onih nekad čuvenih zadarskih dvorišta,u kojima je koš bio sastavni dio inventurne liste kućnih savjeta,morale bi zamisliti gradske poglavare i neke dugovječne sponzore. Nakon samo pet odigranih kola čak i najvećim zagovornicima ovih propalih investicija postaje sve jasnije da je zacrtani proračun od 1.000 000 € bio sasvim dostatan da se sastavi respektabilna momčad s kojom se bez srama moglo krenuti u juriš na trofeje.

No umjesto priznanja vlastitih pogrešaka, a znajući da laž izgovorena više puta, u ušima onih koji je slušaju polako postaje istina,iz kluba nas svakodnevno pokušavaju bombardirati izjavama kako su to bili odlični igrači, ali se jednostavno nisu uspjeli uklopiti u magični sustav igre. A taj sustav koji nam je za nastupajuću sezonu pripremio D.J., bila je košarka u ritmu one stare izvorne Dalmatinske pisme, snimljene na još starijoj L.P. gramofonskoj ploči koja se trebala vrtiti na ona dosadna i spora 33 okretaja,i još u izvedbi već prosjedih izvođača.

Kad su selektori uvidjeli da love nema, a da se za uzvrat nije dobilo baš ništa,jedini spas je bio aktivirati plan B, kojemu je osnovna zadaća bila amortiziranje nagomilanog navijačkog bijesa forsiranjem mladih igrača, a samim tim i poentiranje na vlastitim pogreškama. Na svjetla pozornice koja su do tada bila rezervirana za preskupa pojačanja, gurnuli su one kojima su namijenili sporedne role,i kojima je do tada glavna zadaća bila čisto kozmetička“prekriti bore ostarjeloj šestorki koja je trebala provoditi glavninu vremena na parketu“.Ali gle čuda,odjednom su oni za koje se još do jučer tvrdilo da nisu zreli za ozbiljnu košarku na razini N.L.B.- lige, počeli postajati faktori uspjeha,dok su se skupa pojačanja utapala u sivilu ispod prosječnosti, sa zanemarivim učinkom u svim predstavama. Da se na te „NO NAME“ momke od početka ozbiljno računalo, onda bi struka na vrijeme došla do spoznaje da u vlastitom dvorištu imaju baš sve ono za što su nepotrebno bacali milione,pa se s pravom može ustvrditi da bi i još poneki otkaz samo osnažio momčad.

Nakon svega ostaje onaj gorak okus na usnama i žal za preko 100 000 € s kojima je plaćeno ljetovanje trojici zalutalih podsezonskih turista. A mogli su se utrošiti puno pametnije, na primjer u dogovoru sa ravnateljem bolnice, s tim novcima se mogao kupiti neki dijagnostički aparat od kojega bi svi stanovnici ovoga grada imali itekakve koristi.

Nevjera u vlastite snage koštala nas je više od pola proračuna,a ovi naglo reprogramirani ciljevi su se mogli postići i sa samo dva prava pojačanja na deficitarnim pozicijama(tipa Draper i Plaisted)i 10 domaćih momaka,a kakva je situacija i takvi bi se nakon 5 kola smiješili sa vrha tablice,a u blagajni bi ostalo sasvim dovoljno novca da se podmire neisplaćene plaće onima koji su ih itekao zaslužili, a mjesecima ih čekaju.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.