FINALE PRVENSTVA HRVATSKE
Zadar slavio pod Tornjem, presudio Morović!
Piše: 057info | Objavljeno 30.5.2010 u 0:39.
ZDNews.hr

Rok Stipčević Foto: ZadarSport (arhiva)


Car i Stipčević predvodili Zadar

Car i Stipčević su zabili svaki po 19 poena. Car je ubacio 15 u prvom poluvremenu, Stipčević 15 u trećoj četvrtini. Morović je zabio 11, sve u posljednjih šest minuta, a Plaisted je završio s 12. Kod Cibone, Tomas je zabio 25 uz 4/13 za tricu te šest skokova i pet izgubljenih lopti, a Gordon je zabio 16 uz šest skokova. Andrić je imao 11 poena i 13 skokova.
Igrači Zadra slavili su na parketu, a Tornado na zelenoj tribini Draženovog doma malom bakljadom. Slavili su pobjedu i svoje junake koji su iznenadili Cibonu i doveli Zadar u prednost u finalnoj seriji doigravanja za prvaka Hrvatske. Bili su to Marko Car u prvih 13 minuta, pa Trent Plaisted u ostatku druge četvrtine, potom Rok Stipčević u trećoj dionici i na kraju s 11 poena u posljednjih šest minuta Vedran Morović.

Prebrodili su Zadrani večer Hrvoja Perića bez koša iz igre, Ciboninih 17 napadačkih skokova i dominaciju Vukova u skoku 47-30. Cibona je posljednje vodstvo imala u 12. minuti i veći dio svoje prve utakmice nakon šest dana pauze bila neprepoznatljiva pa sada mora uzeti (barem) jednu pobjedu u vjerojatno krcatom Višnjiku.



Već je početak nagovijestio da bi prva utakmica finala mogla biti potpuno drugačija od posljednjeg međusobnog susreta ove dvije momčadi koji je Cibona dobila s 23 koša razlike. U prvih 20 minuta niti jedna momčad nije imala više od pet poena viška, a Zadar je bio momčad koja je uglavnom vodila. Zadrani su već u prvih pet minuta Cibosima ukrali isto toliko lopti te primili samo pet poena. Iako je Cibona nakon timeouta Perasovića tricama Tomasa, Trohe i Gordona povela 16:12, gosti su se jako brzo vratili u rezultatski plus. Najveću zaslugu u tome imao je sjajni Car koji je ubacio 15 od prvih 26 poena Zadra, k tome ukrao i tri lopte, a svesrdnu pomoć dali su mu igrači Cibone koji su do odmora prodali čak 12 lopti.

Uz to su Vukovi do odmora promašili i čak osam od 14 slobodnih bacanja tako da se činilo da će se Zadar odlijepiti kad se svojim učinkom Caru pridružio Plaisted (do odmora ubacio 10 poena i iznudio pet prekršaja). Osim toga, jako je lijepu rolu u svojih šest minuta odigrao i Ivan Batur pa je Zadar poveo 31:26 točno četiri i pol minute prije kraja poluvremena.

No, onda je Cibona zaigrala zonsku obranu za koju gosti nisu imali nikakvog rješenja. Perić i Ružić kombinirano su pogodili jedan od 10 šutova iz igre, Stipčević je potom promašio obje upućene trice na zonu Cibone, a kako je Zadar do tada Cibosima dozvolio čak 9 napadačkih skokova, na odmoru su gosti imali samo 34:32.

Stipčević 15 poena u trećoj

Ako već nisu mogli biti zadovoljni premalim vodstvom na odmoru, Zadrani su već nakon dvije i pol minute igre u nastavku imali puno značajnijih i najvećih +13 (45:32). U seriji 11-0 Stipčević je ugradio šest poena, u međuvremenu je Andrić dobio tehničku koja mu je ujedno bila i četvrta osobna, te je pred Cibosima bio dugačak put povratka.

S tri trice Vukušića, Tomasa i Gordona došli su do 43:49 i ponovno okrenuli na zonsku obranu koja je zadavala velike probleme Zadranima. Uz to je Bagarić zagospodario reketom pa je razlika vrlo brzo pala na 48:52. Ali kad god bi se Cibosi približili Zadar je pronašao načina da odbije njihov nalet. Tako je Stipčević krajem treće četvrtine na zonu i pored Gordona stavio tri trice s devet metara čime je Zadrane opet odveo na 58:48. Cibona je nastavila topiti vodstvo, ali kad su Vukušić i Tomas u 35. minuti vezali trice za 61:61, odmah je svoju jedinu tricu stavio Ružić pa je zabio i Morović za 66:61. Ni to nije bio kraj zadarske odlučnosti da uzmu pobjedu pod Tornjem.

Morović presudio

Naime, Cibona je do posljednje minute čak četiri puta došla do izjednačenja, ali niti jednom nije uspjela povesti. Zadar je 94 sekunde prije kraja ostao i bez Stipčevića zbog pet osobnih, ali tu je bio Morović koji stavlja predivan prodor kod 72:72 pa dva bacanja za 72:76. Kraj nadanjima Cibone bio je 24 sekunde prije kraja kad je Perić kod 73:76 pogodio samo jedno bacanje ali je Ružić uhvatio napadački skok te je Morović s nova dva bacanja potvrdio pobjedu.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.