SVIJET SLAVI NAJVEĆI KRŠĆANSKI BLAGDAN
VIDEO - Svim čitateljima ZadarSporta želimo Sretan Uskrs!
Piše: Hrt | Objavljeno 4.4.2010 u 17:13.
ZDNews.hr

Isus Krist Foto: Arhiva


Kršćani danas slave svoj najveći i najstariji blagdan - Uskrs. Ove godine, zbog usklađivanja uskrsnih kalendara temeljenih na proljetnoj ravnodnevici i Mjesečevim mijenama, Uskrs će danas proslaviti i vjernici koji ga slave po gregorijanskom, a i oni po julijanskome kalendaru.

Misu je u zagrebačkoj katedrali predvodio kardinal Josip Bozanić. U svojoj propovijedi pozvao je na brigu za nezaposlene, bolesne, siromašne te napuštenu i zaboravljenu djecu.

U nadahnutoj propovijedi kardinal je opisao trenutak u kojem je Marija Magdalena došla na Isusov grob nakon njegova uskrsnuća. Sva u nevjerici, pozvala je Petra i jednog učenika koji su odmah potrčali na grob. Njihovo trčanje, rekao je nadbiskup zagrebački, izražava težnju za novošću u svijetu.

Pitam se - ne trebamo li i mi početi trčati? Nije li naš hod - mislim na ljubav, velikodušnost, solidarnost - postao malo trom, otežan egocentrizmom, strahom da ćemo izgubiti nešto svoje, bojažljivošću da ćemo morati napustiti ukorijenjene navike? A trebamo stići do brojnih grobova ovoga svijeta kojima je potrebna pomoć, potpora i oslonac, kazao je.

Na kraju propovijedi kardinal Bozanić poželio je sretan Uskrs i da vazmeno svjetlo rasvijetli život svih vjernika.

Misno slavlje u riječkoj prvostolnici - katedrali svetoga Vida - predvodio je riječki nadbiskup, monsinjor Ivan Devčić. U svojoj je propovijedi podsjetio kako je susret s uskrslim Kristom, u njegovim učenicima promijenio sumnju u vjeru, očaj u nadu, a strah u sigurnost koju im nitko nije mogao oduzeti.

Uz želju da Uskrs svima donese novu nadu i vjeru u život, riječki je nadbiskup pozvao vjernike da ne teže za zemaljskim, već za onim što je gore, gdje Krist sjedi s desna Ocu.


Instalirajte flash player.



Središnje uskrsno euharistijsko slavlje u đakovačko-osječkoj nadbiskupiji služeno je u konkatedrali svetih Petra i Pavla u Osijeku. Misu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Marin Srakić.

U svojoj je propovijedi istaknuo kako je mir najčešća želja vjernika za Uskrs. Kako mir u srcu, tako i mir od nepravdi. Svoju vjeru valja doista živjeti i ispovijedati jer smrt nije posljednja, nego ljubav i uskrsnuće.

Neka doista život, ljubav, radost i sloboda djece božje budu sadržaj naših čestitaka. Neka bude i izraz moje čestitke svima vama, poručio je Srakić.

Pravoslavnim vjernicima svečanu liturgiju predvodio je mitropolit Jovan Pavlović

Uskrs slavi i oko 200 tisuća pravoslavnih vjernika u našoj zemlji. U pravoslavnoj crkvi Svetog Preobraženja u Zagrebu okupili se mnogobrojni vjernici. Svečanu liturgiju predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović u zajedništvu sa svećenicima Srpske pravoslavne općine zagrebačke.

Poslanicu patrijarha Irineja vjernicima je pročitao arhijerejski protonamjesnik Srpske pravoslavne općine Milenko Popović.

Podijeli s prijateljima
KOMENTARI
Komentari na portalu se objavljuju u realnom vremenu i ZDNews.hr se ne može smatrati odgovornim za izrečeno, napisano ili objavljeno. Prilikom objave komentara, zabranjeno je svako vrijeđanje, psovanje i(li) klevetanje bilo koje vrste. Komentari s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
mojtv.hr - kompletan tv program
Copyright © ZDNews.hr. Sva prava pridržana.